Политика

ДПС твърдят, че „Продължаваме промяната“ са им отправяли задкулисни оферти

От Euronews България Euronews България

Договорките по изборния кодекс започнали в първия ден на 48-ото НС. Това твърдят от ДПС. От движението обвиниха „Продължаваме промяната“, че са им предлагали постове за гласове в парламента.

Йордан Цонев беше един от кандидатите за председателското място в парламента. Днес той съобщи, че още при откриването на 48-ото Народно събрание от „Продължаваме промяната“ са му предложили да го подкрепят за председател на парламента.

Панаирът, който се разиграва от вчера в Народното събрание от две от парламентарните групи – „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ всъщност започна още в деня на откриването на Народното събрание.

Йордан Цонев, зам.-председател на Народното събрание

Тази подкрепа обаче не била безусловна.

Офертите бяха отправени от „Продължаваме промяната“, че ще подпомогнат избора на председател, ако ние от ДПС оттеглим подкрепата си за законопроекта на БСП за промяна в изборния кодекс. Тази оферта я получих лично аз в качеството ми на зам.-председател на парламентарната група от господин Кирил Петков.

Йордан Цонев, зам.-председател на Народното събрание

Еднозначен отговор от „Продължаваме промяната“ нямаше. От партията нито отрекоха, твърденията на ДПС, нито потвърдиха.

Това е някаква мечта на Данчо Цонев, която никога няма да се случи. Ние никога не бихме застанали зад неговата кандидатура първо и второ за нас хартиената бюлетина е предателство към демокрацията

Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната“

Последните дни тонът между ДПС и „Продължаваме промяната“ рязко се влоши. Това са единствените две формации в парламента, които не седнаха заедно на една маса, за да проведат разговори за бюджета.