Свят

Двама руснаци и един украинец получиха доживотни присъди за малайзийския самолет

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Трима души – двама руснаци и един украинец – бяха осъдени задочно в Нидерландия на доживотен затвор за свалянето на малайзийския пътнически самолет в района на конфликта в Източна Украйна през юли 2014 г. Четвъртият подсъдим, руски гражданин, беше оправдан. Прокуратурата бе поискала доживотни присъди и за четиримата обвиняеми.

Съдът призна за виновни руснаците Игор Гиркин и Сергей Дубински и украинеца Леонид Харченко по обвинения в масово убийство и участие в свалянето на пътническия самолет. Руснакът Олег Пулатов бе оправдан.

 

Обвиняемите Гиркин, Дубински и Харченко са признати за виновни. Съдът квалифицира фактите, доказани по техните дела, като 2 или повече престъпления, произтичащи от съизвършителство на умишлено и незаконно причиняване на катастрофа на самолет. Съдът осъжда обвиняемите Гиркин, Дубински и Харченко поотделно да изплатят обезщетение на засегнатите страни на обща стойност над 60 милиона евро. Претендираната законна лихва също ще бъде присъдена.

Хендрик Стеенхуис, председател на съдебния състав 34

Смята се, че осъдените са в Русия, която няма да ги екстрадира.

Всички 298 души в самолета, изпълнявал редовен полет от Амстердам до Куала Лумпур, загинаха. Повече от половината от тях са били нидерландци, като на борда е имало хора от общо 10 националности.

По-рано съдът постанови, че ракетата „Бук“, руско производство, е свалила самолета, изпълняващ полет MH17 на Малайзийските авиолинии в Източна Украйна през 2014 г. Според съдиите, ракетата е била изстреляна по украински военен самолет. Отчита се, че Русия е имала цялостен контрол над сепаратистите в Източна Украйна по това време.

Русия отрича да е замесена в свалянето на самолета и изобщо да е имала военно присъствие в Украйна по това време.

От руското външно министерство заявиха, че ще проучат присъдата на съда в Нидерландия, докато украинският президент Зеленски изрази удовлетворение от нея.