Европа

Милен Керемедчиев: Инцидентът в Полша не е нападение над територията на НАТО

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Инцидентът с падналата ракета в полша не е нападение над територията на НАТО. Това заяви за Euronews Bulgaria бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев. По думите му за момента не е необходимо да се активира колективната защита на всички страни от Алианса при нападение над една. Освен това самата Полша не е обявила,че иска това. Керемедчиев направи аналогия на този случай със заблудената ракета, която попадна в Горна баня по време на войната в Югославия.

 

Не смятам, че сме на прага на световен конфликт. Самата Полша не активира член 5, който наистина е последната фаза на колективната отбрана на НАТО. Но имаше изказване на Пентагона само преди няколко часа, които потвърдиха, че всеки периметър НАТО-вска земя ще бъде ще бъде пазена и охранявана и няма да бъде допусната никаква интервенция. Самата Русия отрича. Нека наистина да бъдем спокойни в момента в изказа си, защото отново казвам: всеки такъв жест води до напрежение и виждате, че и самият президент Зеленски се опитва в неговото изказване да вдигне градуса на напрежение.

„Няма да има пряка атака на Русия срещу страна членка на НАТО. Това е ясно. Както няма да има и пряка намеса с жива сила на НАТО в Украйна“, убеден е Керемедчиев.

„Това в Полша не е атака – това е инцидент. Случват се такива инциденти при толкова масирана атака на Русия с ракети в цялата територия на Украйна. Войната преминава в зимната си фаза, в която Русия ще бъде по-активна, затова такива инциденти може да има и за в бъдеще“, уточни той.

Цялото интервю вижте във видеото.