Общество

Д-р Стефан Константинов: Кризата маскира проблемите на здравеопазването

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Кризата се отразява маскиращо на здравеопазването. Тоест, проблемите ги има, те се увеличават, въпросът е, че не излизат на повърхността.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria бившият здравен министър д-р Стефан Константинов.

В здравеопазването не вървят на добре нещата. Има стачки и заявки за стачки на Спешна помощ и болници, протести за заплати, болници в провинцията трудно се оправят, протести между самите болници – случаят от Бургас, където болници се обединяват срещу един частен инвеститор, темата с лекарствата, при която всячески се мъчат да се мине по допирателната, а не в същината на проблема.

 

Трябва да се махнат клиничните пътеки. Начинът, по който се финансира здравеопазването е сбъркан. Там полезен ход няма, трябва просто да се смени цялостната система.

Парадоксът с клиничните пътеки и два от друго място. Те се увеличиха с 25%, но общият бюджет за болниците се увеличи с 5%. Значи ние не можем да очакваме някакви чудеса. Самите болници – раздробени, фрагментирани и в голям брой, голяма част от тях не могат да си заработят парите по тези пътеки, защото държавата намалява. Колкото и да ги въртим пациентите, по 10 пъти да влизат в болница, си има някакъв таван. Това са много сериозни проблеми, които изискват политически решения, каквито липсват. Експертността много падна и става въпрос за една маскировка на дейност в момента.

Проблемът с криминалния реекспорт на лекарства идва от чужбина и от производителите на лекарства. За пред Здравната каса документите са изрядни. Води се, че лекарството е дадено на пациент, но то всъщност се изнася в чужбина. Чрез системата за верификация, която работи в Европа са засечени лекарства в чужбина, които се водят, че са използвани в България.

Вижте цялото интервю във видеото.