Общество

Девет лекарства липсват в аптечната мрежа

От Euronews България Euronews България

Здравните власти подготвят алгоритъм за контрол на снабдяването с лекарства. В момента в аптечната мрежа изцяло липсват 9 медикамента и има недостиг на други 82.

Това съобщи здравният министър Асен Меджидиев.

Няколко са причините за недостига на медикаменти в аптечната мрежа, отчитат от здравното министерство – производствени, логистични като няма задържане на лекарства в складовете.

 

Дори да липсва даден медикамент, има медикаменти, които могат да бъдат заместени и ние сме инструктирани в аптечни мрежи да се помогне в тази сфера. Идеята е тези, които са единични и единствени в най-скоро да бъдат доставени.

Асен Меджидиев, министър на здравеопазването

Проверките на търговци и аптеки заради липсващите медикаменти до този момент не са установили сериозни нарушения, посочи здравният министър. По думите му, трябва да се направят някои законодателни промени в системата за електронно проследяване, там е основният проблем.

За да се предотврати недостигът на медикаменти се създава Специализиран съвет за контрол на снабдяването с лекарства. В него ще участват представители на здравното министерство, търговци на едро и дребно,представители на аптечната мрежа в страната.

 

За създаване на единната номенклатура ще се даде задание на „Информационно обслужване” и другите IT отдели, за да се предотврати недостигът на лекарства.

Аркади Шарков, съветник на здравния министър

Върху опаковките на лекарствата ще има код, който ще дава възможност за проследяване на количествата и цените им у нас. А цялостният механизъм, който ще следи за недостига на лекарства ще бъде готов до седмица.