The Cube

The Cube: Иранецът от „Шарл де Гол“ отказал да подпише документи за бежанец

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Иранският гражданин Мехран Нисери, който в продължение на 18 години, от 1988 г. до 2006 г. живя на летище „Шарл де Гол“ и който вдъхнови емблематичния филм „Терминалът“ с участието на Том Ханкс, е починал от сърдечен удар на 76-годишна възраст на летището.

Историята му е изключителна. Нисери е роден в Солейман, част от Иран. По-късно напуска Иран, за да учи в Англия. Когато се завръща, твърди, че е вкаран в затвора за протести срещу шаха и е експулсиран без паспорт. Подава молба за политическо убежище в няколко европейски държави, но получава отказ от всички тях. В крайна сметка агенцията на ООН за бежанците в Белгия му издава удостоверение за бежанец, но той казва, че куфарчето му, съдържащо удостоверението за бежанец, е било откраднато на парижката гара.

Така, в продължение на 18 години Сър Алфред, както са го наричали, спи на червена пластмасова пейка, къпе се в помещенията на персонала и прекарвал времето си в писане на дневник и изучаване на икономика.

Много потребители на социалните мрежи се питат защо остава толкова години на летището. Оказва се, че когато най-накрая получава документите си за бежанец, отказва да ги подпише. Свиделите твърдят, че той е изглеждал уплашен и неадекватен към възможността да си тръгне. Някои твърдят, че е приличал на „затворник, неспособен да живее навън“.

Наричат го гражданина на света, който никога не е успял да се приземи.