Свят

Лавров бил лекуван в болница в Бали, той самият отрича

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

В навечерието на срещата на върха на Г-20, излезе информация, че руският външен министър Сергей Лавров е бил откаран в болница, след като пристигна в Индонезия, съобщиха представители на местните власти, цитирани от „Асошиейтед прес“. Русия обаче опроверга тези твърдения. 

Три официални индонезийски източника – представители на правителството и медици – казаха, че Лавров получава медицинска помощ на остров Бали. Според два от тях 72-годишният Лавров е бил лекуван от сърдечно заболяване. И тримата индонезийци са пожелали да останат анонимни, тъй като нямат разрешение да обсъждат въпроса публично, отбелязва АП.

Мария Захарова отхвърли категорично тези твърдения. Според нея това било висш пилотаж по фалшиви новини. Тя публикува видео с външния министър на Русия, който представлява президента Владимир Путин на Форума и е първи дипломат на Русия от 2004 г. насам. Самият Лавров каза за ТАСС, че се намира в хотела си и се подготвя за започващата утре двудневна среща на върха на Г-20.

 

Това е игра, която не е нова в политиката. Западните журналисти трябва да бъдат по-правдиви – те трябва да пишат истината. Утре ще имаме няколко изказвания, а окончателната декларация ще приемем утре. Току-що се обади индонезийският външен министър, който е ръководител на срещата. Преговорите приключват, нашите експерти присъстват на преговорите, но министрите контролират тази ситуация по телефона.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия

Запитан за информацията на АП, Лавров припомни, че западните журналисти са писали фалшиви новини в продължение на десетилетие, че 70-годишният Путин е болен.