Европа

В освободения Херсон: Разчистват града и околностите от мини и невзривени боеприпаси

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинските сили са установили контрол над повече от 60 населени места в Херсонска област и изпълняват мерки за стабилизиране и в самата регионална столица. Президентът Володимир Зеленски заяви, че изтеглилите се руснаци са унищожили цялата критична инфраструктура в Херсон.

 

От вечерта насам силите за отбрана си върнаха контрола в над 60 населени места в Херсонска област. Полицията започна мерки за стабилизиране. Те се прилагат и в самия град Херсон. Навсякъде в освободената територия сапьорските екипи имат много работа. Вече са неутрализирани почти 2000 взривоопасни предмета – мини, кабели и невзривени боеприпаси. Преди да избягат от Херсон, окупаторите унищожиха цялата критична инфраструктура - комуникации, водоснабдяване, електрозахранване, топлоподаване...

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Зеленски допълни, че всички доставки ще бъдат възстановени максимално бързо. Той благодари на военните формирования, участвали в освобождаването на Херсон. И обеща скоро да бъдат отвоювани всички окупирани от руснаците територии.

Междувременно в Херсон бе възстановена предишната украинска власт – служителите от администрацията са се върнали обратно на работните си места и изпълняват задълженията си, докладва Ярослав Янушевич, началник на регионалната военна администрация.

Полицията също изпълнява задълженията си по опазване на обществения ред, докато Държавната служба за извънредни ситуации разминира града.

Постепенно животът се нормализира, жителите излизат свободно по улиците и се снимат с украинските войници.

 

Никога не знаеш какво им е в ума. Имаше различни войници, имаше такива, които бяха много агресивни. Хората се страхуваха да излизат навън.

Юрий Невалчук – жител на Херсон 

Репортаж на британския телевизионен канал "Скай Нюз" показа признаци на съживяване и активност сред местното население, докато един военен командир разкрива, че "победата е много близо".