Свят

Председателят на Европарламента пред Еuronews: Украйна да кандидатства за ЕС възможно най-скоро

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 26 131441

Председателят на европейския парламент Роберта Мецола призова Украйна да стане страна-кандидат за членство в Евросъюза възможно най-скоро. В поредния ден на Световния икономически форум в Давос, с нея разговаря кореспондентът на Euronews Саша Вакулина.

 

Европейският съюз трябва да отвори вратите си за страните, които се борят за принципите и ценностите на ЕС. Това е мнението на Роберта Мецола, председател на Европейския парламент. Тук, в Давос, я попитах кога Украйна ще се присъедини към Европейския съюз.

Саша Вакулина, EURONEWS

Преди всичко искам да заявя ясно, и тук говоря от името на Европейския парламент. Украйна трябва да стане страна кандидатка възможно най-скоро. Украинците водят война и за нас. Те водят война в Европа, борят се срещу един авторитаризъм и диктатура, които сплашват, заплашват и изнудват целия Европейски съюз и целия ни континент. Ако не кажем, че ще отворим вратите си за страни, които се борят за основните ценности, които всички споделяме и с които се гордеем. Как можем да обърнем гръб на това?

Роберта Мецола, председател на Европейския парламент

Саша Вакулина, EURONEWS