Европа

Северодонецк е на път да последва съдбата на Мариупол

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Untitled Мариупол. Снимка: AP

Призракът на обсадения Мариупол надвисва над Северодонецк. Градът в Луганска област, който все още е под контрола на украинските сили, страда от непрекъснатите удари на руската артилерия. Това е град от голямо стратегическо значение както за Украйна, така и за руската армия. Най-малко шестима цивилни са били убити при бомбардировки в сряда, твърди областният управител.Руските войски са постигнали малък напредък, въпреки че са изтласкани от градовете Бахмут и Пасика.

 

Врагът прилага тактика на изгорената земя с използване на авиация и бомбардировки. Той обаче търпи големи загуби в офанзивата.

Олександър Мотузяник, говорител на украинското министерство на отбраната

Русия твърди, че нейните сили са нанесли въздушни удари и са унищожили украински команден пункт и няколко бронирани машини.Чеченският лидер Рамзан Кадиров разпространи кадри на свои бойци, които влизат и излизат от къщи в Луганск, които след това горят. Той твърди, че е превзел град Лисичанск.

 

Трябва да се разбере, че предоставянето на оръжия на украинците от Запада не е в полза на мирните преговори.

Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия

Междувременно руска телевизия излъчи кадри от завод "Азовстал" в Мариупол, където около 2000 украински бойци удържаха седмици наред на брутална обсада, преди да се предадат на руските окупатори.