Европа

Русия засили офанзивата на армията си в Донбас

От Веселин Диманов Веселин Диманов Стажант
Русия Стоп кадър на Euronews Bulgaria

Русия засили офанзивата на армията си в Донбас.

"Най-голямата битка в Европа след Втората световна война", както я нарече украинският външен министър Дмитро Кулеба, продължава с атаки на руските войски срещу Бахмут, Попасна и Северодонецк. Кулеба призова Запада да ускори доставките на ракетни установки и бронирани машини.

Административният център на Луганска област - Северодонецк, е почти напълно обкръжен, но украинците са успели да отбият противника от южните му подстъпи. Смята се, че около 15 хиляди души - една седма от предвоенното население - са останали в града, но за евакуация е твърде късно, смятат местните власти. Евакуация продължава от друг фронтови град - Лиман, недалеч от Славянск.

Русия не само не обстрелва цивилни обекти, а даже съзнателно забавя настъплението на войските си, за да даде възможност на мирното население да се оттегли от обкръжените населени пунктове, каза в Москва военният министър Сергей Шойгу.

В Кремъл отрекоха да са получавали мирния план на италианския външен министър Луиджи Ди Майо, който предвижда на първо време сключване на локални примирия с посредничеството на ЕС, ООН и други международни организации.

Бившият президент Дмитрий Медведев обаче определи плана като дело не на дипломати, а на "местни политолози, които са се начели с провинциални вестници и боравят само с украински фейкове" - заради точките, които предвиждат Донбас и Крим, макар и автономни, да бъдат в състава на Украйна.