Общество

Нов протест: Украински бежанци искат на хотел

От Euronews България Euronews България

Само пет дни преди изтичане на крайния срок до разселване в държавните бази, украински бежанци се събраха на пореден мирен протест. Недоволство имаше в Банско и по Черноморието. Те недоволстват от това че все още нямат никаква информация в кои бази трябва да бъдат настанени и дали там ще имат удобствата, които към този момент им са предоставени.

Протести имаше в Кранево и Варна, както и на украинци, които живеят в Слънчев бряг и Свети Влас. Всички те бяха единодушни, че разселването в държавни бази би попречило на интеграцията им. По думите им в държавните бази няма да има интернет за децата, удобства, отопление и комфорт.

Нали пробвахме, нашите хора живяха вече там в началото на войната и помнят добре, че разликата на живот между там и тук е голяма. За малките деца, за възрастните хора е невъзможно. Идва зима, идват болести, идва Ковид и простуда, а тук е прекрасно.

Лариса, украинска бежанка

Защото ние сме тук отдавна, добре ни посрещнаха и се грижат добре за нас. И сега идва едно разселване на пари. Аз съм от Херсон и връщането сега е невъзможно, защото е окупиран от Русия.

Оксана, украинска бежанка

В същото време все още няма изготвени списъци и информация кой украинец към коя държавна или общинска база трябва да бъде настанен, информация нямат и хотелиерите.

Има хора които от неизвестността, от притеснение от това какво ще се случи след 15-и поеха към други държави, в случая към Румъния. Доста хора отидоха там. Такива, които се очаква да дойдат, според нас ще има, защото в Киев ситуацията всички знаем, че не е добра и вероятността да дойде нова вълна е голяма.

Елена Андонова, хотелиер

Протест имаше и в Приморско и Китен, където живеят повече от 3 хиляди украинци. В част от държавните бази някои вече са настанени. Като Галя от Херсон, на която предоставените условия и допадат.

Всичко което сте ми дали, всичко ми харесва. Благодарна съм на България, че ни приюти.

Галя, украинска бежанка

Украинците напомнят, че Европейският съюз отпуска достатъчно средства за тяхната интеграция и настояват за правото на избор.