Общество

Само 6 хил. украински бежанци са започнали постоянна работа в България

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Върху работодателите има много голям натиск. Имаме рекорден ръст на средната работна заплата от 15 %, но той е по-нисък от темпа на инфлацията и работодателите са притиснати от една страна да задържат хора, от друга страна бизнесът да оцелява. Ситуацията е доста сложна.

Това заяви в ефира на Euronews PrimeTime експертът по човешки ресурси Георги Първанов от Българската асоциация за управление на хора, който е и член на борда на Българската конфедерация по заетостта.

„Нямаме индикации за някакви драматични промени на пазара на труда. Безработицата остава ниска – виждаме един пазар, който се доминира от кандидатите“, посочи Първанов.

Въпреки изоставащия спрямо инфлацията ръст на доходите у нас, по думите на експерта в България се регистрира по-голямо увеличение на доходите спрямо това в съседните ни държави като Румъния и Сърбия.

Първанов отбеляза още, че в София средната работна заплата е около 2300 лв. и вече гони нивата на доходите в Гърция, Испания, Италия.

Експертът очаква лек ръст на безработицата с идването на зимния сезон. „Няма да е нещо драматично. Продължават да идват инвеститори в България. Ситуацията не е много притеснителна“, добави той.

Данните от последното проучване за нагласите на работодателите показват, че от 1100 анкетирани фирми едва 14% планират съкращение на броя служители, докато 43% от компаниите възнамеряват да задържат персонала и още 43% казват, че планират увеличение, посочи Първанов и допълни, че в София 70% от компаниите планират да назначат още служители.

По думите на експерта между 200 и 240 хил. работни места в България са незаети.

От 300 000 хиляди преминали в България украински бежанци само 6 хил. са намерили постоянна работа у нас, отбеляза Първанов.

„Те говорят основно украински и руски, не говорят английски или друг западен език, а голяма част от тях планират завръщане в Украйна“, посочи експертът.

Той коментира още, че за повечето хора личната инфлация е над 20%.

Целия разговор вижте във видеото.