Европа

Oтстъпление: Русия обяви, че се изтегля от западния бряг на Днепър (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу нареди на войските си да се изтеглят от западния бряг на река Днепър в резултат на украинските атаки край южния град Херсон – ход, който вероятно ще доведе до предаването от Москва на ключовия южен град Херсон.

Съобщението бележи едно от най-значимите отстъпления на Русия и потенциална повратна точка във войната, която вече наближава края на деветия си месец.

За нас животът и здравето на руските военнослужещи винаги са приоритет. Ние трябва да вземем предвид заплахата за цивилното население и да се уверим, че всички, които искат да напуснат района, могат да го направят. Ще продължим с изтеглянето на войските. Вземете всички мерки за осигуряване на безопасното прехвърляне на личния състав, въоръжението и техниката през река Днепър.

Сергей Шойгу, военен министър на Русия

В коментар по телевизията генерал Сергей Суровикин, ръководещ войната, заяви, че вече не е възможно да се снабдява град Херсон. Той заяви, че предлага да се заемат отбранителни линии на източния бряг на реката.

"Ние ще спасим живота на нашите войници и боеспособността на нашите части. Да ги държим на десния (западния) бряг е безполезно. Някои от тях могат да бъдат използвани на други фронтове", заяви Суровикин.

"Предлага се цялостна оценка на текущата ситуация за заемане на отбрана по левия бряг на река Днепър. Разбирам, че това е много трудно решение. Освен това ще бъдат освободени част от силите и средствата, които ще бъдат използвани за активни действия, включително настъпателни, в други направления в зоната на операцията“, допълни той, цитиран от РИА Новости.

Новината последва седмици на украински настъпления към града и надпревара от страна на Русия за преместване на повече от 100 000 от жителите му.

Украинската победа в Херсон, една от основните цели на южната офанзива на Киев, ще бъде възприета като значителен удар за руския президент Владимир Путин само няколко седмици след високопоставената церемония в Москва, на която той обяви анексирането на Херсонска област заедно с още три украински региона.