Euronews Уикенд

Тежки боеве в Херсонска област, Киев в извънреден режим заради тока

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Русия се опитва да превърне Херсонска област в ничия земя, заяви украинският президент Володимир Зеленски. Руските сили не могат да задържат Херсон и затова плячкосват каквото могат. На северната граница с Беларус се подготвят укрепления заради повишен риск от евентуално нахлуване. Електропреносната мрежа на Киев работи в извънреден режим, заради недостиг на електричество до 50%, заради руските бомбардировки.

Напрегната обстановка в Херсонска област. Продължават руските атаки по градовете Бахмут и Авдеевка в Донбас, но те не напредват значително в Донецка област или където и да е другаде по фронтовите линии в Украйна, съобщават в анализ на бойните действия от "Института за изследване на войната".

Украинските войски са се струпали близо до Херсон, в южната част на страната, което е накарало назначените от Русия служители да евакуират много жители. Херсон е един от четирите района, за които Москва твърди, че са част от Русия.

Руските сили извършват масови кражби на медицинско оборудване и линейки, за да направят района необитаем, предупреди президентът Володимир Зеленски.

 

Русия превръща Херсонска област в зона без цивилизация, без елементарни неща за нормален живот. Преди идването на Русия този регион, както и всички останали в Украйна, беше напълно нормален и безопасен. Там бяха гарантирани всички социални услуги за хората. Животът там беше гарантиран.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Зеленски изрази съмнения относно декларираното от Русия приключване на частичната мобилизация, като заяви, че слабите прояви на силите, подкрепящи Москва, означават, че може да са необходими още хора. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че набирането на 300 000 резервисти за участие във войната в Украйна е приключило.

Украинските сили, разположени в близост до северната граница с Беларус, заявяват, че се подготвят за евентуално руско нападение от другата страна на границата.

Граничарите, разположени в Черниговска област, наблюдават внимателно границата, като се борят с периодичния руски обстрел.

 

Реагираме на повишения риск от нахлуване с повече подготовка и укрепване. Искаме да ги спрем на границата.

Халина Шечовцова, говорител на черниговското гранично подразделение

Няма да спечелим без оръжие, имаме нужда от много оръжие, защото ние сме първата линия.

украински граничар

Черниговската област се намира на север от Киев и граничи с Русия и Беларус. Когато преди 8 месеца Русия нахлу в Украйна, тя използва Беларус като плацдарм за войски и оръжия. Местните жители са отчаяни.

 

Тук няма почивка за нас. Нервите ни са напълно изхабени. Какво им е направила Украйна? Имаме толкова страхотни хора тук. Те са мирни хора.

Надя Половецка, жител на Городня

Продължават опасенията, че авторитарният президент на Беларус Александър Лукашенко може да се съгласи да изпрати свои войски на юг в Украйна. По-рано този месец властите обявиха създаването на съвместна "регионална групировка на войските" с Русия и заявиха, че около 9000 руски войници ще бъдат разположени в Беларус.

Около четири милиона души в цяла Украйна са засегнати от продължителни прекъсвания на електрозахранването, причинени от въздушните удари на Русия по електроенергийната инфраструктура на страната. Електропреносната мрежа на Киев работи в "извънреден режим", като доставките на електричество за украинската столица са намалени почти наполовина в сравнение с предвоенния период.