Свят

Изборите в САЩ: Републиканците печелят долната камара, сенатът - на кантар (Обновена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Броенето на гласовете след междинните избори в Съединените щати започна. Демократите и републиканците разпределят силите си в Конгреса почти наравно, а много от досегашните представители на партиите запазват постовете си.

Според предварителните данни Марко Рубио отново ще бъде сенатор от Флорида. Рон ДеСантис, който е считан за потенциален опонент на Доналд Тръмп на следващите президентски избори, печели втори мандат като губернатор на Флорида. А Грег Абот остава губернатор на Тексас.

Демократите също затвърждават позициите си. В щата Ню Йорк Чък Шумър за 5-и път получава място в американския Сенат, а досегашният губернатор Кати Хокъл спечели първия си пълен 4-годишен мандат.

В един от най-оспорваните щати - Пенсилвания, демократите спечелиха място в Сената, което доскоро заемаше член на Републиканската партия. Джон Фетърман победи д-р Мехмет Оз. Според данните към момента демократът Джош Шапиро е следващият губернатор на щата.

Не очаквах окръзите на републиканците да станат наши. Направихме това, което трябваше. И ето защо сега аз ще съм следващият американски сенатор от Пенсилвания.

Джон Фетърман, кандидат за сенатор от Пенсилвания

Демократите получават и най-малко два губернаторски поста от опонентите си. Уес Мур стана първият тъмнокож губернатор на Мериленд, а от Масазучетс Мора Хили вероятно ще бъде първата хомосексуална жена начело на един от 50-те американски щата.

В щата Вирджиния републиканците отстраниха от Камарата на представителите Илейн Лурия - един от демократите в комисията за разследване на щурма на Капитолия в долната камара на Конгреса.

Голяма част от щатските главни прокурори също запазиха местата си, сред тях Летиша Джеймс от Ню Йорк и Кен Пакстън от Тексас.

Окончателните резултати се очаква да станат ясни до няколко дни, но е възможно преброяването да отнеме и седмици, а в някои от най-оспорваните щати дори повече. Причината е, че на много места подкрепата за демократи и републиканци е почти на кантар.