Euronews Primetime

Радослав Рибарски, ПП: Проблемите на хората могат да се адресират през бюджета

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Виждаме, че все още няма входиран бюджет в Народното събрание. През бюджета могат да се адресират редица проблеми на хората. Докато в момента ние се занимаваме с неща, които не им е сега времето.“ Това каза за Euronews Bulgaria депутатът от „Продължаваме промяната“ Радослав Рибарски относно днешните разговори с ПП ГЕРБ.

„В тази част от годината беше напълно нормално ние да разглеждаме проект на бюджет за следващата година – с мерки, които да облекчат цените на енергоносителите, социалните пакети, които са заложени. Това нещо не се случва. Единствено с натиск от всички партии може да бъде подкрепена една такава инициатива – служебният кабинет да входира проект на бюджет, който да бъде разглеждан в комисии и след това да бъде гласуван в зала“ обясни Рибарски.

Приказките за предизборни наддавания около този бюджет трябва да ги оставим настрана, убеден е той.

Депутатът разясни и гласувания днес механизъм за компенсиране на сметките за електроенергия.

 

Механизмът е сходен с този, който приехме миналата година, с тази разлика, че сега се прави разлика между потребители, присъединени на високо напрежение и такива на ниско и средно напрежение. Небитовите потребители на ниско и средно напрежение от 200 лева на мегаватчас нагоре, цената ще бъде компенсирана. А с редакция в зала заложихме механизъм, който небитовите потребители на високо напрежение от 250 лева нагоре.

Рибарски коментира също днешния трагичен инцидент на границата с Турция.

„Вижда се, че самото съоръжение е направено по доста калпав начин. Не издържа дори на пороите, които отнасят всичко под него и създават навсякъде пролуки, през които може да се мине“, така той отговорите на нападките от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че през последните две години оградата по границата не е добре поддържана.

Цялото интервю вижте във видеото.