Добро Утро, Европа

Доц. Алексей Пампоров: На следващите избори инцидентът на границата може да натежи

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Може да се очаква в една предстояща кампания, както за предсрочни парламентарни избори, така и на местните избори в област Бургас, че такъв инцидент определено ще натежи.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria социологът доц. Андрей Пампоров по повод убийството на полицай на границата с Турция.

Що се отнася до преговорите между политическите сили, доц. Пампоров смята, че е било крайно време да се седне на една маса.

 

Политиката е поле на компромис и на диалог. Политика не може да се прави с „на ти си парцалките, дай си ми куклите“. Хубаво е да се седне и да се договори кои са общите приоритети на страната.

„Ние виждаме, че има очевидно проблем с това, че на границата ни от север има война, а от юг има бежански натиск от хора, които бягат от войни. Има газова криза, значителна инфлация, всичко поскъпва всеки ден и хората са притеснени от това нещо. Определено има нужда да се седне и да се рамкира кои са проблемните полета, къде има консенсус и къде няма консенсус. Защото до този момент всичко беше ad hominem”, посочи социологът.

„Не мисля, че този етап е преодолян“, допълни той.

Цялото интервю вижте във видеото.