Свят

Дейн Уотърс: Беше толкова тъжно. Никой в Украйна не вярваше, че ще има война

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер
Dane Walters Снимка: Дейн Уотърс, Личен архив

Дейн Уотърс е политически стратег, който е работил на шест континента и е съветвал кандидати за различни политически постове, правителства и неправителствени организации. Работил е по време на всички президентски избори в САЩ след Роналд Рейгън и е участвал пряко в предизборните кампании на Джордж Буш, Джон Маккейн, Джон Касич. През последните няколко години Дейн работи на различни конфликтни точки по света, сред които Ливан, Либия и Украйна. Пълното интервю на Георги Карамфилов в текста:

 

- Здравей, Дейн! Къде те намираме?

- Здравейте! Всъщност съм Лондон днес.

- Успя ли да гласуваш?

- Гласувах, да. Има много добър механизъм за хора, които са извън страната и пътуват като мен. Имах възможност да пусна гласа си във Вирджиния.

- И така, направо на въпроса – какъв е залогът за тези избори? Всички знаем, че американските избори винаги имат силно влияние и в Европа, и в целия свят. Затова въпросът ми е не само за вътрешнополитическия ефект на изборите в Америка, но и за всички европейски партньори на Вашингтон.

- Мисля, че това са критично важни избори.

Има много опасения сред републиканците относно намеренията за инвестиция в международната сигурност, най-вече по отношение на НАТО и Украйна. Знаете, че отделно има напрежение и между Китай и Тайван и случващото се в Южнокитайско море. Мисля, че относно външната политика на САЩ се намираме в повратна точка. Последиците от тези избори няма да се отразят само във вътрешен аспект, но и на международно ниво.

- Говорейки за международна политика, кои са основните разлики между републиканците и демократите?

- В миналото републиканците са тези, които се държат арогантно в стремежа си да защитят демократичната нация. А демократите са обикновено тези, които странят от намесването във външнополитически проблеми. Но в последно време поведението на републиканците е толкова трудно за обяснение - искат да спрем да оказваме подкрепа за Украйна, като се оправдават с икономически причини.

Посланието, което се изпраща към света е, че ако те спечелят, помощта, която се изпраща в Украйна, ще бъде преразгледана. А това е послание, което авторитарни режими като Русия, Китай и Иран ще приветстват.

Това послание ще бъде: „Хей! Америка ще даде предимство на икономиката си пред това да направи, каквото е правилно да се направи, за да защитава света от тези престъпни режими!“

- Значи казвате, че републиканците предпочитат да инвестират във вътрешната си политика, отколкото в защита на демократичните принципи и помощ за Украйна в частност?

- Вижте, много трудно е да бъдете лидер на една страна. Винаги трябва да поставяте хората, вашите хора, на първо място. Това, което според мен липсва в идеите на републиканците, е, че ако позволим в демократични страни като Украйна просто да може да се нахлуе, ако игнорираме принципите на международното право, ако позволим всичко това да се случи, то тогава няма значение колко стабилна икономика имаме в САЩ. В дългосрочен план ние ще трябва да се изправим срещу авторитарни режими и в други части на света. Вижте, Европа е изключително засегната. Ако правителството на САЩ позволи завземането на една страна, тогава коя е следващата? Коя е следващата в Европа, Азия, Южна Америка? Като американски гражданин, силно подкрепям помощ за нуждите на хората у дома, но ако не направим нищо за промяна на външнополитическата обстановка, то тогава няма да има смисъл какво правим вътре в Щатите.

- Споменахте лидерите... Наблюдатели казват, че изборите сега са нещо като референдум за представянето на президента през изминалите две години. Съгласен ли сте с това мнение и каква връзка виждате между изборите сега и президентските през 2024.

Исторически партията, която е в Белия дом, губи своите места на междинните избори.

Вземете Бил Клинтън, Барак Обама, Доналд Тръмп също изгуби 40 места. Традиционно това се случва. Всичко зависи от силата и големината на загубата. Републиканците печелят 35-40 места, което смятам за показателно за какво предстои след 2 години. Смятам, че е лека победа за републиканците, все още несигурна. Пак казвам, важно е какво ще се случи след 2 години. Какво ще се случи с икономиката, инфлацията, предстои да видим. Повтарям, смятам това за показателно, но категорично не означава, че Джо Байдън няма шанс, само защото републиканците ще спечелят няколко места повече в Камарата и в Сената.

- На какво залагаха най-много демократите и републиканците по време на своята кампания? И, освен Украйна, кои са най-ярките разделителни линии в момента? Ще бъдат ли способни демократи и републиканци да работят заедно, или е възможно при мнозинство на републиканците да се стигне до блокиране на всички президентски законодателни инициативи?

- Нямам никакви съмнения, че поляризацията ще се изостри още повече след тези избори. Смятам, че ключовият и основен проблем по време на тези избори е икономиката и сигурността, което виждате като проблеми и в останалата част на света. Инфлация има навсякъде, покрай войната в Украйна, пост ковид ситуацията и подобни фактори. Американците са в нестабилно положение икономически, каквито са хората навсякъде. В Америка това е голям проблем. В Сената обаче преди това основният проблем беше проблемът с абортите, тъй като в Сената има личности, които избират Съдиите във Върховния съд. Тоест тогава проблематичната ситуация се състоеше около въпроса кои точно ще бъдат съдиите: „Ако позволим на републиканците да спечелят, те ще изберат повече консервативни съдии.“

С времето обаче се говори по-малко за това, в момента на фокус е икономиката, инфраструктурата.

Мисля, че Републиканците печелят тази битка, защото твърдят, че могат да подобрят икономиката по начин, по който Байдън не успя.

- Смятате ли, че може да има политическа блокада, ако републиканците спечелят значително мнозинство в Камарата на представителите?

- Възможно е да има блокада и без голямо мнозинство, възможно е да го има и ако демократите задържат позиците си. Не е като Сенатът или Камарата на представителите да са били изключително продуктивни в реформите, които са опитали да правят. Например имате хора като демократа Джо Маншън, който е сенатор в Западна Вирджиния. Той блокира развитието на инфраструктурата – един от ключовите приоритети на президент Джо Байдън.

Ще има ли дълга блокада? Да. И това се случва по изключително практични въпроси. Например има изоставане при съдиите на локално, не на федерално ниво. Заради това нашата правосъдна система ще остане в застой по много начини. Но поляризацията ще продължи, защото ако републиканците спечелят...

Вижте, за да е напълно ясно, аз съм републиканец. Работил съм за всеки републикански кандидат от Рейгън насам. Не говоря тези неща, защото съм опозиция на републиканците.

Истината е, че ще видите тези проблеми в доверието към избирателната система, ще го видите в това как и къде трябва да се инвестира в международен план. Ще го видите при комисията за 6 януари, която практически е разпусната и никой не знае какво ще стане.

Ще го видите в  потенциалния говорител на републиканците Кевин Маккарти, че ако републиканците спечелят Камарата на представителите, те ще разследват Джо Байдън. Може би дори ще го изправят пред импийчмънт.

Тоест, ако републиканците спечелят, поляризацията ще бъде много по-голяма, отколкото е сега.

- Бяхте в Украйна буквално 2 месеца преди началото на войната. Какво можете да ни кажете за вашия престой там? И защо, мислите, никой не обърна внимание на предупрежденията от американска страна, че Русия ще атакува?

- Всъщност една от причините да съм там беше именно да изследвам потенциала на възможен конфликт между Русия и Украйна. И беше изключително потискащо да видя и чуя как украинското правителство по онова време не вземаше тази възможност насериозно. Президентът Зеленски мислеше, че това ще се отрази на бизнеса, на средата. Защо не го вземаха насериозно? Мисля, че никой не го взе насериозно. Никой не искаше да повярва. И хората във, и хората извън Украйна не можеха да повярват, че е възможно Русия да атакува.

Да ви кажа честно, беше като да си държиш главата, заровена в пясъка.

Беше изключително фрустриращо да си там и да чуваш хората да казват: „Не, това никога няма да стане. Не, това никога няма да стане“. Но истината е, че се случи. И сега мисля, че е критично важно светът заедно да намери изход.

Тревожа се изключително много за способността на международната общност да остане единна и да потърси сметка на Русия за тази инвазия на суверенна Украйна.

- И един последен въпрос, Дейн. В българските избори и политика „Украйна“ също е много голяма разделителна линия. Има много често застъпвана теза тук – че конфликтът не е между Украйна и Русия, а между Америка и Русия. Как би отговорил на тези мнения в нашата страна, бивш член на социалистическия блок?

- Мисля, че това не е вярно. Путин през цялото си управление е дал много ясно да се разбере, че желае възстановяването на съветската империя. Украйна е много важна част от този негов план. За мен цялата дискусия около НАТО, границите му, са просто всичките му нови извинения да нападне Украйна. Не виждам това като битка между Русия и Америка. А като битка между демокрацията и авторитарните режими. Америка се опитва да се бие твърдо, за да е сигурно, че на авторитарните режими като в Русия, Иран, Китай ще бъде потърсена отговорност.

Но тази война, според мен, беше изцяло заради желанието на Путин да си вземе територията на Украйна, да съгради коридор между Русия и Молдова (б.р. Приднестровието). Като стъпка към възстановяването на съветската си империя.

Вижте и видео на интервюто: