Euronews Primetime

Междинни избори в САЩ: Гласуването е в ход, републиканците очакват голяма победа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Американските граждани се наредиха на опашки пред избирателните секции, за да гласуват на междинните избори за Конгрес, губернатори и местни органи на властта. Резултатът може да доведе до голяма промяна в баланса на силите в законодателния орган на САЩ.

Републиканската партия се бори да си върне контрола в Камарата на представителите и Сената от демократите. Залогът са всички 435 места в Камарата и една трета от състава на Сената.

С перспективата за широки печалби на републиканците, президентът демократ Джо Байдън водеше до последно кампания, за да насърчи привържениците на партията да гласуват. Ако демократите загубят мнозинството си дори само в едната камара на Конгреса, това може да блокира политическата програма на Байдън за оставащите две години от мандата му.

Предшественикът му също до последния момент подкрепяше твърдолинейни кандидати на републиканците. Доналд Тръмп упорито намеква, че може да се кандидатира за следващите президентски избори през 2024 г.

 

Тази година ще си върнем Камарата на представителите. Ще си върнем Сената. И ще си върнем Америка. А през 2024 г. ще си върнем нашия великолепен Бял дом.

Доналд Тръмп – президент на САЩ (2017-2021)

На 15 ноември се очаква Тръмп да обяви официално дали ще се кандидатира на следващите избори.
Според проучванията, републиканците имат големи шансове да получат между 10 и 25 допълнителни места в долната камара, което е повече от достатъчно, за да спечелят мнозинство. Разликата не е толкова голяма, що се отнася до Сената, но и там републиканците водят, според предварителните нагласи на избирателите.

Резултатите от най-оспорваните двубои ще станат ясни след няколко дни. Междинните избори ще са с неясен изход в някои ключови щати – същите, които бяха трудни за предсказване и на последния президентски вот. Оспорвана битка се води в Пенсилвания, Джорджия, Аризона, Охайо, Северна Каролина.

В четири щата се организират също и референдуми за правото на аборт – Калифорния, Вермонт, Кентъки и Мичиган.