Добро Утро, Европа

Транспортни неволи: Проверка на Euronews Bulgaria за придвижването на столичани

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Какви са проблемите на столичани, свързани с градския транспорт и инфраструктурата. Кога ще бъде пуснато ключовото трасе на трамвай номер 5, свързващ квартал "Княжево" с центъра на София? Вижте в репортажа на Юлиян Стоянов.

Човек и добре да живее, му се налага да ползва обществения транспорт в столицата. Тръгваме да проверим в какво състояние е градската инфраструктура. 

На спирката чакаме автобус 102. Общо време за чакане - 20 минути. 

 

Ми, няма. Чакаме. 67 и 102 би трябвало да се увеличат броят на автобусите. Особено 67, който обслужва три квартала, ако не се лъжа. Това е Дианабад, Витоша и Симеоново.

Лилиана Радкова

През това време с чакащите забелязахме, че през изминалата нощ се е случил инцидент тук.

 

Постоянно живеем в някакъв страх, между другото. Особено тук, където се пресича. + 102 е много нередовен. 67 е сега малко по-редовен и по-начесто минава, но 102 е някакъв ужас.

Жаклин Станева

20 минути по-късно се качваме на автобус 102. 

Зад волана е Господин Тончев. Според него причината да няма редовни автобуси на някои линии е липсата на финанси.

 

- То като няма пари за авточасти - как?  - А има ли шофьори като цяло в бранша? - Шофьори има. Все още. Но не се знае докога.

Господин Тончев, шофьор на автобус

В навечерието на изготвянето на "Бюджет 2023", Господин смята, че трябва да се заделят повече пари за заплати.

 

Просто с тия цени навсякъде - виждате какво е положението. 

Господин Тончев, шофьор на автобус

В дъждовния неделен ден в автобуса срещаме 85-годишната Мария.

Аз не ползвам таксита. Пенсионер не дава пари за таксита, защото ги няма. Аз криво-ляво съм доволна.

Мария

Специално за зрителите на Euronews Bulgaria баба Мария изпраща космическа благословия.

Отиваме да проверим как върви ремонтът на линията на трамвай номер 5. 

Април месец миналата година започна ремонтът на трасето на трамвай номер 5. Би трябвало да бъде една визитна картичка за един модерен, европейски проект. Но какво е състоянието на трасето към този момент?

Линейният парк между площад "Македония" и "Руски паметник" на пръв поглед изглежда готов. По трасето обаче често се забелязват строителни отпадъци, което със сигурност не е по "европейски стандарти".

Като алтернатива жителите на столичния квартал "Княжево" ползват автобус номер 5, докато линията не стане готова. Разстоянието до центъра на София е близо 10 километра.

 

Ами, ежедневно пътувам аз и с номер 5 и с 260. Изключително неудобно е, защото трябва да се прекачваш по няколко пъти. Трафикът е много натоварен  рано сутрин и постоянно има задръствания, тъй като не се минава по линията, а заедно с колите. За Княжево трябва да се прекачваш няколко пъти. 

Мариана Насева

За неприятности, за неудобство е толкова много колкото не можете да си представите. Мога да кажа само, че толкова дълго продължи и като тръгнем нямаме никакъв достъп към Съдебната палата. Те това е.

Юлия Николова

Малко по-нагоре към края на бул. "Цар Борис III" - трасето на трамвая изглежда така, както може би е изглеждал, когато този булевард се е казвал "9-и септември". 

По план трамвайната линия трябва да бъде готова април месец догодина. Дали обаче ще се случи и дали ще е в срок, предстои да видим. А отговорите ще търсим  от институциите и хората, ангажирани с ремонта на възловата транспортна отсечка в София.