Добро Утро, Европа

Модерен град: Първият интегриран транспортен план е реализиран в община Бургас

От Euronews България Euronews България

Бургас е първия град в България, който още през 2012-та година започна да изгражда веломрежа, част от началото на проект за модерна инфраструктура, който в края на 2013-та година вече въведе нов облик на морския град. Днес с велоалеи с града са свързани квартал Крайморие и Природозащитен център „Пода“, както и квартал Сарафово на север.

Още през 2012-та година бе ясно, че новият проект за изграждане на велоалеи, велопаркинги и стоянки ще възлиза на не по-малко от 130 млн лева. Но стартира, като в основата му беше доскорошния общински служител Андрей Рунчев.

 

Мащабното изграждане на велоалеи смея да твърдя с реаизирането на първия интегриран транспортен план, който беше реализиран на територията на община Бургас. Постепенно с всички други дейности включая накрая със закупуването на велосипеди изграждането на видеонаблюдение, изграждане на нови пътни артерии, или рехабилитацията на такива вече съществуващи. Беше подходено с идея да се изградят велоалеии по тези основни транспортни трасета на територията на община Бургас.

Андрей Рунчев

След монтиране на видеонаблюдения Бургас се сдобива и с велосветофари, а алеите и към този момент се ползват ежедневно и целогодишно. Тази алея например свързва града с южния център за наблюдение на птици и квартал Крайморие, а лятото интензитетът по него е непрестанен. Тази пък води до квартал Сарафово и летището.

 

Добри са за момента само че след солниците, черен път и вече се разпада, неоправен.

Стивън - жител на Бургас

Много е хубаво и до Сарафово, и даже след Сарафово е добре да се прави.
За велоалеите нямам специфично мнение, на мен лично не ми се нрави че толкова много хора карат колело вече, това си е мое лично мнение нямам нищо против.

В морския регион велосипедистите са все повече и повече, а морската градина често е препълнена от пешеходци по велоалеите които изнервят водачите на две колелета. А изискванията за модернизирана градска среда стават все повече, по примера на големите европейски градове с пренаситен велопоток.

 

Прави се всичко на парче, няма свързаност и не е удобно и е опасно както за нас, така и за пешеходците.

Иво - жител на Бургас

Когато започнахме да развиваме тази велоструктура магазините които продаваха велосипеди бяха под 10 сега са над 30. това показа че тази инициатива на община Бургас е правилна а също така да не забравяме че ние сме първата голяма община която разви рента байк система, което се прие много добре, много голямо ползване имаше и наистина част от тези хора които ползваха велосипеди под наем след това решиха да си закупят свой собствен велосипед.

Андрей Рунчев

Идеите на морската общинска администрация обаче не се простират до тук. Освен че опитват да разширят велоалеите извън града, непрестанно се търси подобрение и на градската среда.

 

Имаме едно брегоукрепване което се прави да достигнем до община Созопол. И така в един момент да свържем една ивица от 60км по морския бряг и да свързва три общини - Поморие, Бургас и Созопол.

Андрей Рунчев

Скандинавские държави са лидери в ползването на велосипеди, а в Европа този начин на предвижване е все по-предпочитан. С наличието на повече велосипеди обаче са повече и кражбите им, а съответно и повече досъдебните производства за грабежи от частни домове. С нарастването на веломрежата в Бургас, пътна полиция следи стриктно и дали се спазват правилата, затова глобените велосипедисти неправилно пресекли пешеходна пътека например също са нараснали в сравнение със санкционираните преди няколко години. 

Елена Танева, Euronews Bulgaria, Бургас.