Euronews Сега

Протести и оставки на етническите сърби в Косовска Митровица

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Няколко хиляди етнически сърби протестираха в Косовска Митровица, след като спорът за регистрационните номера на автомобилите засили продължаващото напрежение между Сърбия и нейната бивша провинция Косово.

В митинга, който премина без инциденти, участваха около 7000 души.

Протестът започна с изпълнение на сръбския национален химн. Пред събралите се говориха редица представители на косовските сърби, включително директорът на Северната регионална полицейска дирекция Ненад Джурич, който беше уволнен от властите в Прищина заради това, че е отказал да издава глоби на косовски сърби, които не са сменили старите регистрационни табели на автомобилите си.

Сръбският лидер Горан Ракич обеща, че ще продължат борбата си с мирни средства, докато Прищина не отмени незаконните мерки, според него, ограничаващи свободата на движение.

 

Ние сме на нашата земя и няма да се откажем, няма оттегляне. Да живее Сърбия.

Горан Ракич, сръбски лидер

Политическите лидери на косовските сърби заявиха, че полицаите, съдиите и другите държавни служители няма да се върнат на работните си места, ако косовското правителство не промени политиката си по отношение на регистрационните номера.

Според медиите има 300 оставки в северния град Митровица, които са част от изтеглянето на сърбите от държавните институции, включително съдилища, полиция, парламент и правителство.

От събота цялата северна част на Косовска Митровица, населена с косовски сърби, е украсена със сръбски трикольори и държавните символи на Сърбия.

Косовският премиер Албин Курти призова за спокойствие и заяви, че гражданите не трябва да се притесняват за ситуацията в северната част на страната, защото според него усилията на Белград да дестабилизира Косово ще се провалят. Той обвини Сърбия, че подкрепя сърбите в техния бойкот на държавните институции.

 

Решението им да подадат оставка не ме впечатлява, защото Косово е правова държава. Ние изграждаме чиста демокрация като в европейските страни и никой не може да бъде над закона. А с тези действия, които толерирахме през последните 20 години, те се опитват да бъдат над закона и дискриминират мнозинството от хората в Косово.

Рахман Адеми, местен жител

Това е много политическо действие и всички берлински споразумения са нарушени. Нашето правителство работи много добре. Не трябва да толерираме старите регистрационни номера. Те трябва да се сменят и всичко трябва да остане според решението на правителството.

Нексат Кела, местен жител

Изтеглянето на косовските сърби от косовските институции не е решение на настоящите спорове. То има потенциала да доведе до по-нататъшна ескалация на напрежението на място, коментира ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Около 50 000 сърби, които живеят в северната част на Косово, населена със сръбско мнозинство, смятат Сърбия за своя родина и повечето от тях използват сръбски регистрационни номера, докато други 50 000 сърби, които живеят в други части на Косово, населени предимно с албанци, използват косовски регистрационни номера.

Сръбското правителство, подкрепяно от Китай и Русия, отказва да признае държавността на Косово. Съединените щати и техните съюзници признават Косово за независима държава.