Свят

В Египет започва годишният форум за изменението на климата на ООН

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

В египетския курорт Шарм ел-Шейх посрещат лидери от цял свят за 27-ата климатична конференция на Организацията на обединените нации.

Събитието се провежда на фона на войната в Украйна, която доведе до глобална инфлация и продоволствена криза. Това принуди някои страни да променят краткосрочните си климатични цели. На форума се очакват още мерки за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий.

Конференцията трябва да е мястото за амбиции, надеждност и солидарност. Тя трябва да ни върне на пътя към намаляване на емисиите, повишаване на устойчивостта и адаптиране към климата, спазване на обещанията за финансиране на климата. Конкретните резултати за загубите и щетите ще са лакмус за ангажимента на правителствата да помогнат за попълването на всички пропуски.

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Сред европейските лидери на форума са френският президент Еманюел Макрон, новият италиански премиер Джорджа Мелони и канцлерът на Германия, Олаф Шолц. Някои обаче не бяха толкова решителни за това дали ще отидат до Египет - британският премиер Риши Сунак се отказа от участие, а след критики срещу решението му обяви, че ще присъства.

Тази година на конференцията няма да се появи екоактивистката Грета Тунберг, която миналата година участва в климатичните протести в Глазгоу и нарече "провал" миналогодишния форум. Демонстрации обаче се очакват и тази година.

Събитието съвпада със срещата на Групата на 20-те най-развити нации, която започва този месец в Индонезия. Страните от Г-20 са отговорни за около 80% от парниковите газове в световен мащаб.