Свят

Промените в климата: Какви са ефективните решения?

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Докато светът се затопля и екстремните метеорологични явления зачестяват, правителствата и големите корпорации трябва да се справят с измененията на климата.

Температурата на планетата вече се е повишила с около 1.1 градуса по Целзий и ефектите ще се влошават с всяка допълнителна десета от градуса нагоре, предупреждават учените.

Изкопаемите горива трябва спешно да се заменят с по-чисти алтернативи – като слънчева и вятърна енергия.

Най-важен е преходът от изкопаеми горива и начинът, по който генерираме нашето електричество. В момента много електроенергия се генерира чрез въглища и нефт, но се увеличава и делът от възобновяеми източници. Второ, преходът от автомобили с бензинови и дизелови двигатели към електрически. По-ефективно, разбира се, е да се инвестира в електрифициран обществен транспорт.

Елизабет Робинсън, изследователски институт за промените в климата Грантъм

Тъй като разходите за възобновяеми източници рязко спадат, все повече енергия се произвежда по устойчиви начини.

По-нови технологии като зелен водород, който използва възобновяеми енергийни източници за производството на водород за енергия и улавянето на въглерод, което изсмуква въглеродния диоксид от въздуха, се изследват, но при тях цената все още е твърде висока и не са изпробвани в голям мащаб.

Метанът, парников газ, който е около 25 пъти по-ефективен от въглеродния диоксид при улавянето на топлина, но остава в атмосферата около 12-ина години, също трябва да бъде значително намален.

Държавите са поели обещание да редуцират изтичането на метан от петролни кладенци и газопроводи, което би имало незабавен ефект за ограничаване на затоплянето.

Спиране на процесите по обезлесяване и по-разумно хранене също се разглеждат като работещи решения в кризата с климата.

Както и екологично по-чист транспорт като карането на колело.