Свят

ООН: Световните лидери не правят достатъчно за изпълнение на целите на климата

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

ООН отправи предупреждение, че светът не прави достатъчно за борба с измененията на климата. Само 24 от 193 страни са представили на организацията актуализирани планове за климата, след като обещаха да направят това на миналогодишната Конференция за изменението на климата в Глазгоу, Шотландия.

Миналата година три основни парникови газа – въглероден диоксид, метан и азотен оксид – достигнаха рекордно високи нива в атмосферата, предизвиквайки сериозно безпокойство сред научната общност.

За тези три газа отново счупихме нови рекорди. Досега не сме забелязали реално подобрение в атмосферата. През последните няколко години, например, забелязваме блокиране в много страни, където емисиите на въглероден диоксид са намалели, но поради дългата продължителност на живота не сме видели някакво подобрение в реалната атмосфера.

Петери Таалас, генерален секретар на Световната метеорологична организация

Докато глобалните температури вече са достигнали 1.2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, докладът на ООН информира, че опитите за борба с измененията на климата са били недостатъчни за предотвратяване достигането на температурите до жизненоважната стойност 1.5 градуса до края на този век. Световните лидери ще се срещнат отново след по-малко от две седмици за следващата конференция за климата – COP27 – в Египет.