Общество

Еколог: Между 12 и 14 000 души в България умират заради мръсен въздух

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Продължават да се регистрират превишение на нормите на серен диоксид. А Европейската комисия и Европейският съд се интересува кога ще влезем в нормите.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Ивайло Хлебаров от сдружение „За земята“.

Процедурата за фини прахови частици, при която бяхме осъдени преди 5 години е на втора фаза и се чакат финансови санкции до края на годината. Те ще бъдат, защото ние не постигаме нормите.

Близо половината от общините, които бяха с нарушения преди няколко години продължават да са с нарушения. Сред тях са Видин и София.

 

Основните замърсители в големите градове са отопление с твърдо гориво и транспорта. В по-малките населени места е отоплението на твърдо гориво, а в някои региони и производството на електроенергия – въглищните централи.

В София програмата за подмяна печките на твърдо гориво върви изключително бавно. Тя е на повече от 3 години. Проблемът е за около 50 000 уреда, а към момента има разписана подмяна на 15 хил. До края на 2024 г. трябваше да се е случило това. Пречките са най-вече административни – недобра координация между екипите, но основното е бюрокрация. Подменените са под 2000 за София.
В столицата около една трета от замърсяването се дължи на транспорта. Останалите две трети са за битовото отопление.

Заради енергийната криза в следствие на войната в Украйна има масово връщане към дървата за огрев. Немалка част от хората преминават на електричество, което по принцип за в бъдеще е добра посока, но вероятно тази година ще има превишение на нормите.

Трябва да вървим към по-бърза подмяна на замърсяващите уреди, подпомагане на енергийно бедните семейства. По отношение на транспорта, най-добри резултати дават зоните с ниски емисии.

 

В момента близо 300 000 души годишно умират от мръсен въздух. Да не говорим за огромния брой хора, които се разболяват. В България тази цифра е между 12 и 14 000 души годишно, което е едно огромно число.

Така че имаме интерес колкото може по-строги норми да имаме, за да можем да осигурим чист въздух на хората и здравословна среда. Това е постижимо, ако е приоритет на държавата.

Вижте цялото интервю във видеото.