Общество

Хартиените брошури генерират над 10 хил. тона отпадък годишно

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Малко над 13 хиляди домакинства в София са се отказали да получават хартиени рекламни брошури. Данните са за последните седем месеца, откакто стартира кампанията "Стоп реклама".

Според изчисленията на организаторите това е спестило 15 килограма хартия на едно домакинство годишно. Как да се сдобием със стикер и колко дървета можем да спасим?

Хартиените брошури генерират 10 хил. тона отпадък на година, а за изработването им се изсичат около 200 хил. дървета. Оставянето на купища брошури пред входа на блока  може да подлежи на санкция, смята Георги Табаков, председател на Българския икономически форум.

Това не е разнасяне на брошури, това е изхвърляне на отпадък пред вашия вход, който е ваша собственост.

Георги Табаков, председател на Българския икономически форум.

Кампанията отчита, че около 47% от хората не четат брошурите, а останалите, след като се запознаят със съдържанието, ги изхвърлят.

Ако не искате да получавате тези брошури, можете да си залепите стикер „Стоп реклама“.

С него може да се сдобиете по няколко начина, като най-лесният е през интернет страницата stopreklama.net, където може да го получите безплатно.

В някои европейски държави е въведена забрана за разпространение на рекламни брошури, освен ако домакинът не е обозначил изрично, че иска да ги  получава.

Ако решите да се откажете от хартиените рекламни брошури, можете да спасите 4 хиляди дървета за една година.

Вижте повече във видеото.