Общество

Криза за медици: В Горна Оряховица средната възраст на лекарите е 57 г.

От Euronews България Euronews България

Вакантни места за 18 лекари за всичките 13 отделения обяви наскоро общинската болница в Горна Оряховица. Голяма част от медиците се пенсионираха, а интересът на младите специалисти е слаб, тъй като избират да работят в чужбина или в частни лечебни заведения в столицата.

Средната възраст на лекарите, има 59 лекари, тяхната средна възраст е 57 години, те са 124 човека и тяхната средна възраст е 54 години. Бих казал, че повече от половината отделения са застрашени, или от закриване, или от сериозно намаляване на обема дейност!

Д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ

В болницата продължават да работят много медици в пенсионна възраст. 75-годишният д-р Елиас Хаддад признава, че ще продължи да оперира, докато има сили.

Днес сега ме заварвате- свършихме една операция, почваме втора и след това ще имаме още една лапароскопска, към 4-5 часа може да свършим! Имаме доста колеги, които работим тук, всички горе долу на такава възраст. Търсим млади лекари, за да ги научим, да им предадем нашите знания, но за съжаление всички избягват в чужбина.

СНХ Д-р Елиас Хаддад, хирург

Близо 20 млади медицински кадри е успяла да привлече болницата до момента.

Това е част от политиката на нашата болница - ние сключваме договори с млади лекари, така и с медицински сестри или медицински специалисти, поемаме разходите по тяхното обучение, като се включва и общината, като те поемат ангажимент след това да работят няколко години в нашата болница.

Д-р Иван Иванов

Не можеш да опишеш чувството когато видиш човек, на когото си успял да помогнеш, да го видиш в по-добро здраве! Като планът ми е като взема специалност, да почна да работя в болницата!

Илия Тихов, специализант по пулмология

Най-търсени са гастроентеролози, хирурзи, акушергинеколози, анестезиолози. Средната брутна заплата на лекар-специализант е 2006 лева.