Европа

В Италия всеки ден 7 лекари напускат работата си

От Euronews България Euronews България

Трудни условия на труд, лоша организация, много часове, ниско заплащане: комбинация от фактори, която засенчва привлекателността на тази област на медицината, която в миналото беше желана от младите лекари.

Тази година, както и миналата, почти 50% от позициите в спешната медицина остават незаети. Много от тези, които ги заемат, в крайна сметка решават да напуснат. При тези условия лекарите от спешното отделение скоро ще бъдат рядкост.

Пиерино Ди Силверио, лекарски синдикат

Забравете телевизионни сериали като “Спешно отделение” или “Анатомията на Грей”. Грубата реалност на болничните спешни отделения в Италия рязко контрастира с тази от телевизионните екрани. Младите лекари от спешните отделения изглеждат нетърпеливи да отидат другаде: в други болнични отделения, в други градове или дори в чужбина, където смятат, че могат да получат уважението, което търсят като лекари.
Анджела Мауро е педиатър. След 4 години в спешно отделение в Неапол решава да се премести в Милано и в друго болнично отделение.
Откакто напуснах спешното отделение, качеството ми на живот и работа се промени напълно по отношение на стрес и удовлетворение. Сега всъщност мога да изучавам моите пациенти, това означава да ги лекувам по най-добрия възможен начин: това е удовлетворяващото за лекарите.

Анджела Мауро, педиатър

Освен въпросът за заплащането, на преден план излиза и този за професионалното признание и балансът между личния живот и работата.
Всеки лекар е и човешко същество, а днес нямаме време, времето да бъдем бащи, майки, баби и дядовци и приятели. Работното време вече не се зачита: трябва да работим 38 часа на седмица, но според последното ни проучване средно работим 65 часа седмично.

Пиерино Ди Силверио, лекарски синдикат

Друг проблем е и как хората възприемат спешното отделение, където понякога отиват с настинка или други леки състояния.