Общество

Очен лекар: Профилактичен преглед всяка година след 40 г.

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Профилактичните прегледи на очите трябва да започнат още от детска възраст – отпреди детето да навърши 1 годинка, за да може ако има вродена аномалия, тя да се лекува на време.

Това каза пред Euronews Bulgaria д-р Алек Топов, началник на отделение по офталмология.

След това реди да влезе в първи клас, защото сред децата най-разпространени са рефракционните аномалии. Ако детето е късогледо, то не знае колко трябва да вижда и едно намалено зрение в училище може да му доведе доста проблеми. Обикновено децата развиват късогледство към 10-12-14-годишна възраст, но тогава те вече казват на родителите, че не виждат и отиват на преглед.

След това идва един дълъг период между завършване на училище и 40-45-годишна възраст, в който ако хората нямат проблеми забравят да ходят на очен лекар.

 

Между 40 и 45 години е добре да се направи един профилактичен преглед, при който лекарят да види очното налягане и очното дъно и да прецени дали има проблем. В тази възраст започва т. нар. „старческо далекогледство“. Хората започват да имат нужда от очила за четене.

В тази възраст може да се открие и Глаукома, което е изключително коварно заболяване, защото отначало пациентите не усещат, че имат проблем, а когато усетят, че зрението им е намалено, вече е прекалено късно. Хубаво е да се ходи на профилактични прегледи веднъж годишно.

Лазерните операции на очите е технология, която много напредна и се превръща във все по-безопасна за премахване на диоптрите. Пациентите трябва да изберат между 3 начина на корекция – с очила, контактни лещи или лазерна хирургия. Преминава се през дълъг предварителен преглед, защото ние оперираме здрави очи. Диоптърът не означава болни очи. Ако всичко е премерено точно и е спазен протокола за този вид хирургия, не би трябвало да има връщане на диоптри.

Хората, които много интензивно работят на компютър страдат от сухота на очите и е добре 1-2 пъти дневно да си капят изкуствени сълзи. С тях не трябва да се прекалява, защото прекомерната им употреба отмива нормалните сълзи.

Вижте цялото интервю във видеото.