Общество

Илко Семерджиев: 4000 лекари са напуснали България от 2007 г. насам

От Euronews България Euronews България

От 2007 г. насам нашата здравна система са напуснали 4000 лекари, които иначе бихме могли да използваме в местата, където има дефицит на медицински специалисти в България. Не сме ги задържали, а сме ги обучили.

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ бившия здравен министър д-р Илко Семерджиев (1999 - 2001).

По неговите думи в системата на здравеопазването се спускат парашутисти, а сметката накрая я плаща българският народ.

„Оценката за работата на бившия здравен министър я даде собствената ѝ политическа сила в края на нейния мандат. Не я издигнаха нито за водач на листа, дори не присъства в листите за кандидат-депутати. Разграничават се от нея“, коментира д-р Семерджиев и допълни:

Не е важно да имате титлата професор и да се добър в операционната. Важното е да сте расли в тази система от първото стъпало до предпоследното, за да заемете последното.

Д-р Илко Семерджиев, бивш здравен министър

Според бившия здравен министър е са необходими промени в законодателството, защото всичко в здравната система се базира на нормативни основи.

„Често повтарян рефрен е „ние е реформираме здравната карта“. И какво от това? Трябва да се правят целенасочени усилия, които да започнат с държавната поръчка за прием на студенти. След това се продължава със съответните разчети за специализация. Търсят се хора за съответното място, въвеждат се съответните стимули, за да могат местните хора да получат образование и специализация и да се върнат там, откъдето са дошли“, посочи д-р Семерджиев.

„Ако населението бие лекарите, какво да очакване от лекарите? Трябва да имаме самосъзнание, че не може да се нарушават елементарни норми. Ако си бием лекарите, ще ги загубим“, коментира той инцидентите с побой над медицински служители.

По думите му най-малкото, което може да се направи, е въвеждането навсякъде на т.нар. паник бутони, при чието натискане да има бърза реакция.

Вижте целия разговор във видеото.