Общество

Аркади Шарков: Всяка промяна в здравеопазването трябва да включва оценка на въздействието

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Всяка една промяна, която се прави в системата на здравеопазването, особено такава, която изисква и елемент на дигитализация, трябва да включва в себе си и оценка на въздействието – дългосрочно и краткосрочно.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria икономистът и здравен експерт Аркади Шарков по отношение на казуса „електронни или хартиени рецепти“.

„Лекарите не казват, че не искат – казват, че искат да имат алтернатива, да изписват и на хартиена рецепта в моменти, в които нямат под ръка възможността да изпишат електронна. Ако погледнем от поколенчески ъгъл, средната възраст при лекарското съсловие е между 45 и 60 години, даже голяма част от практикуващите са и в пенсионна възраст. За тези лекари, до голяма степен въвеждането на една абсолютна електронизация в края на техния работен живот би могла единствено да стагнира тяхната работа“, поясни Шарков.

„От друга страна, поглеждайки в сравнителен план с Европейския съюз, единствено Естония има абсолютно въведена електронна рецепта, като е премахната хартиената. Навсякъде другаде двете съществуват паралелно. В България е изцяло електронна за лекарствата по Здравна каса, но за всички останали съществува и хартиена“, уточни експертът.

„Моето мнение е, че електронната рецепта за хора като мен, които сме от по-младото поколение, е изключително удобна, защото може много бързо и лесно човек да отиде в аптеката и да закупи лекарство, без съответно да чака изключително дълго време при лекар. Въпреки че отново е нужно лекарят да предпише това лекарство и това също е елемент на този процес“, смята Шарков.

„Но когато говорим за абсолютна електронизация, забравяме какво се случва в България с всяка една от електронните системи в последните няколко години. Помним какво стана с Търговския регистър, с „Български пощи“, с НАП... Всяка една подобна система трябва първо да бъде пилотно тествана, да се гарантира нейната защита. Ако някой разполага с Вашата здравна информация, той може да нанесе много големи злоупотреби на Вас и на Вашите близки“, предупреждава той.

Цялото интервю вижте във видеото.