Политика

„Грешка в превода“: Депутат от „Български възход“ против българско оръжие за Украйна

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Вчера депутатите гласуваха страната ни да изпрати военно-техническа помощ за Украйна. Министерски съвет има един месец да реши какво може да предоставим и след това парламентът трябва да го одобри. Оказва се обаче, че не всички в парламента са наясно какво са гласували вчера.

„Български възход“ подкрепиха изпращането на военната помощ.

 

Подкрепяме изпращането на военна помощ.

Стефан Янев, "Български възход"

Оказва се обаче, че не всички депутатите от партията му подкрепят това решение и не всички са разбрали за какво конкретно са гласували. Четвъртък вечерта в пост във Фейсбук Тихомир Георгиев написа:

Твърдо съм против предоставянето на оръжия, станала е някаква грешка, моля да ме извините!

Според Стефан Янев съпартиецът му си е променил мнението.

 

Искате ли да ви покажа поста? Не искам! Въпросът е общо взето деликатен... Това, че определени хора нямат информация, разговаряхме, вече си е променил мнението, в крайна сметка не говорим за нещо сега и веднага…

Стефан Янев, "Български възход"

Променил ли е наистина Георгиев мнението си?

 

И дрехи, и технически оборудвания, явно не съм разбрал… Има общо партийно решение, но моето лично убеждение е против войната. И двата народа не са виновни. Да вземем Русия като една партия, навярно повечето хора не са съгласни. Това трябва да се реши дипломатически, мирно.

Тихомир Георгиев, “Български възход“

В крайна сметка депутатът от партията на Стефан Янев е решил да изтрие поста си от социалната мрежа. А личните си убеждения и позиции вече да пази за себе си.

Аз се извинявам на моите избиратели за недоразумението, което явно е станало.

Тихомир Георгиев, “Български възход“

За Euronews Bulgaria Камелия Колева.