Европа

Служители в Чернобил: Руснаците са повредили някои съоръжения

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Чернобил

Малко повече от месец и половина след като руските сили се изтеглиха от атомната електроцентрала в Чернобил, местните власти продължават с оценката на щетите. Според тях руските войници са повредили някои от съоръженията.

 

Сериозно е пострадали лабораторията край бившата атомна електроцентрала. В нея се измерва радиоактивността и се извършват химически анализи.

 

В момента не можем да определим дали нещо от оборудването все още работи, защото компютрите, програмите и твърдите дискове ги няма. Не може просто от един поглед, да разберем дали нещо от технологията може да се използва. 

Микола Беспалий, директор на чернобилския мониторингов център

Едва около 30 от 300 служители в централата са се върнали на работа. Много от тях все още са твърде травмирани, за да се завърнат към задълженията си. 

 

Хората, които дойдоха, не бяха спокойни, обикаляха къщите, обстрелваха бизнесите, точно като нашите. Откраднаха и ценни вещи.

Микола Кучаренко, инженер

През 1986 г. Чернобил преживя една най-тежките ядрени аварии в историята. Недалеч от централата се намира т. нар. "червена гора", една от най-замърсените зони в света. Експерти препоръчват там не се остава за повече от 10 минути. Руските войници копаха окопи и прекараха там повече от месец.