Европа

Олена Зеленска: Гледайте Euronews, а не Russia Today, за да разберете истината

От Euronews България Euronews България
Olena Zelenska Websummit Euronews снимка: Euronews

Първата дама на Украйна призова руснаците да гледат Euronews, а не Russia Today, като говори за дезинформацията, която се разпространява за войната в Украйна, и за необходимостта да се покаже истината.

"Мога честно да кажа, че за нас е много трудно да говорим с руснаците. С две думи, гледайте Euronews, не гледайте Russia Today, не гледайте Първи канал, не гледайте Руски канал. И това вече е първата стъпка към оздравяването", каза Олена Зеленска пред Euronews Next на пресконференция в рамките на Web Summit в Лисабон.

Първата дама заяви също така, че компаниите за социални медии не трябва да крият съдържанието за жертвите на войната в Украйна като "чувствително" съдържание.

"Публикувах снимката на едно момиче, което беше убито при обстрел, момичето, което познавах, с розовата количка", каза тя.

 

И тя беше скрита от социалните медии като чувствително съдържание. Смятам, че това е неправилно. Не се опитвайте да се измъкнете от това, защото това е истината. И светът трябва да знае истината

Зеленска добави, че не е разговаряла с Facebook или Instagram за скритото съдържание, но каза: "Мисля, че в момента можем да видим двойните стандарти, когато говорим. Те говорят за морални ценности за това кое трябва да бъде скрито и кое е чувствително".

 

Работата на фондацията на Олена Зеленска

Първата дама говори, за да подчертае работата на фондация "Олена Зеленска" - благотворителна организация, която тя стартира през септември с цел да помогне на украинците да се чувстват психически и физически здрави и способни да изградят бъдеще в родината си след руската инвазия.

Въпреки че в по-ранна реч във вторник тя предупреди участниците в Web Summit, че технологиите се използват активно за убийството на цивилни, тя също така подчерта как нейната фондация се използва за добро.

"Има многобройни варианти за това как можем да помогнем и да използваме технологиите за добро", каза тя и добави, че един от основните проекти на фондацията е свързан с производството на протези.

 

Ние, за съжаление, имаме десетки деца, които са загубили крайниците си вследствие на експлозиите, знаете, причинени от мини

Зеленска каза, че много операции за поставяне на протези са извършени в САЩ, и добави, че се надява нейната фондация да успее да финансира бионични протези, които да се използват в Украйна и да позволяват на съзнанието да контролира изкуствения крайник.

"Надяваме се, че с помощта на фондацията тези операции ще могат да се организират по-добре и ще можем да ги провеждаме повече", каза тя.

Друг начин, по който технологиите помагат на ранените, е чрез слуховите апарати. Зеленска каза, че много хора са загубили слуха си вследствие на снарядния шок и фондацията има много партньори, които предоставят специални слухови апарати.

Друг въпрос, който е близък до сърцето ѝ, е психичното здраве на украинците. Първата дама е основала национална програма за предоставяне на психологическа подкрепа.

 

Справяне с травмите, причинени от войната

"Създадохме лагер; не просто обикновен лагер, а лагер за деца с различни нива на посттравматично стресово разстройство и различни нива на травма. И историите, които съм чувала от тези деца, са ужасяващи", каза тя.

"Като се започне от момче, което е трябвало да погребе майка си със собствените си ръце, през четирима братя, които са видели как родителите им са убити пред очите им, до момче, което е дошло в лагера и не е можело да говори".

Тя разказва, че семейството е било извикано в един двор и изправено пред "руски разстрел и им е било казано да се сбогуват един с друг".

Тя каза, че руснаците са стреляли с куршуми във въздуха. Четирите деца са в центъра за подкрепа и за 20 дни са " се върнали към живота" след работа с психолози.

Но Зеленска отбеляза, че това са само деца, които се лекуват, но има и друга масова демографска група.

"Нека да поговорим за други уязвими хора. Нека да поговорим за пенсионерите. Нека поговорим за хората с увреждания, за ветераните. И разбира се, търсенето ще бъде огромно".

Тя заяви, че фондацията ще стане по-важна с наближаването на зимата на фона на енергийните прекъсвания, причинени от руските стачки.

 

Това е руската цел - да направим така, че хората да страдат не само от страх, но и от студ и мрак

Тя призова света да продължи подкрепата си за Украйна, дори когато войната навлиза в осмия си месец.

"Ние разбираме, че хората са много уморени. Но вие можете само да си представите колко уморени са украинците. И когато говорим за това нещо с умората, бих искала да кажа, че тя е, че ако се предадем на тази умора или се предадем на тази умора, ще се предадем, край на историята напълно".

Интервюто с Олена Зеленска пред Euronews Next, в рамките на Web Summit 22 в Лисабон, можете да видите утре по Euronews Bulgaria.