Европа

Бивш говорител на Зеленски: На видеообръщенията си той не е в роля

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Осем месеца след началото на войната в Украйна, президентът Володимир Зеленски повече от всякога се е утвърдил като символ на украинската контраофанзива. За много кратко време той трябваше тотално да промени образа си от комедиант в този на политически лидер. Зеленски е лицето на съпротивата на украинците и тяхната борба за суверенитет, но зад образа му стои екип от хора, които му помагат да изгради образа си на обединител на нацията. Част от този екип е била Юлия Мендел – журналист, политически съветник и бивш говорител на Зеленски в периода 2019–2021 година. Тя ни разкрива какво е да работиш за човека, опълчил се на Путин.

 

Да работиш за президента Зеленски беше много вълнуващо и много изморително. Аз осъзнавах, че работя за много сериозен човек, който всъщност е много различен от образа на комедиант, който имаше до този момент. Той е много талантлив актьор, но и много талантлив лидер. Аз съм сигурна, че всеки украинец му е благодарен, че остана в родината си въпреки пряката заплаха за живота му и този на неговото семейство. Именно това, според мен, допринесе значително за това, че Украйна все още е независима държава.

Юлия Мендел

Една от най-трудните задачи в началото на президентския мандат на Зеленски е промяната на начина, по който украинските граждани го възприемат.

 

Много хора го подценяваха, защото комедийният му образ беше наистина супер популярен. Но мнозина забравят, че той има юридическо образование и в крайна сметка е изградил много успешен бизнес в бивша съветска република. Сигурна съм, че българските граждани осъзнават, че това е нещо много трудно за постигане, особено предвид факта, че Русия по всякакъв начин се опитваше да завладее украинския шоу бизнес и средствата за масово осведомяване.

Юлия Мендел

Оказва се дори че често хуморът помага в политиката.

„Той използва хумора като средство, което да му помогне да лавира в определени ситуации, но това по-лековато поведение на моменти не променя факта, че той чувства огромна отговорност за всичко, което се случва в страната“, посочва Мендел.

В запазена марка на украинския президент се превърнаха неговите видео обръщения. В тях той отправя много точни, ясни, а понякога и агресивни послания към света и украинския народ. Според Юлия Мендел тези обръщения изиграват много по-важна роля, отколкото привидно изглежда.

 

Важно е да кажем, че в тези видео обръщения той не играе роля. Нека ви обясня – в началото на този конфликт Украйна беше в позиция, в която всичко се разпадаше около нас. Самото ни съществуване беше под реална заплаха. Володимир Зеленски започна да се обръща към украинските граждани и света, защото сметна, че е необходимо да го направи. А не защото е имало нужда да играе някаква роля. Той напълно промени имиджа си. Спря да носи костюм, спря да носи вратовръзка, дори спря да се бръсне. Това беше момент, в който той нямаше време дори да спи, какво остава да се грижи за себе си. И начинът, по който изглежда и по който се обръща към нацията, това е най-естественият начин, имайки предвид ситуацията.

Юлия Мендел

Цялото интервю вижте във видеото.