Европа

Зеленски отбеляза годишнина от освобождението на Украйна от нацистите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отбеляза 78-годишнина от освобождението на страната от нацистка Германия по време на Втората световна война. Той обвърза емоционално годишнината със сегашната руска окупация и героичните усилия на украинските войски да освободят всички превзети украински територии.

 

Този ден вече е история. В полунощ на 28 октомври отбелязваме освобождението на Украйна от нацистките окупатори. Отдаваме почит на украинците, които се бориха и победиха нацизма по време на Втората световна война. Днес го правим, държейки в ръце не цветя, а оръжия. Днес да запазим паметта за подвизите на нашите предци означава да защитим техните постижения. Помним прогонването на нацистите, сега сме близо до прогонването на рашистите.

Володимир Зеленски, президент на Украйна 

Зеленски изтъкна, че всички окупирани територии ще бъдат освободени, включително Донбас, Запорожие, Херсон и Крим. "Нашата земя винаги ще остане свободна", добави президентът.

По думите му, украинските сили за противовъздушна отбрана са отбелязали поредица успехи по обезвреждане на дронове и самолети на противника.

 

За два дни Русия пусна над 30 дрона. Защитниците на нашето небе не позволиха на "лешоядите" на врага да пробият към вътрешността на страната и свалиха 23 дрона "Шахед". Освен това превърнахме в скрап управляема въздушна ракета Х-59, два щурмови хеликоптера Ка-52 и един щурмови самолет Су-25. През този период Русия извърши общо 4500 ракетни и над 8000 въздушни удара.

Володимир Зеленски, президент на Украйна 

Президентът не пропусна да окуражи своите сънародници да намерят вътрешни сили, за да издържат на спиранията на електрозахранването, причинени от руските удари по енергийната инфраструктура на страната.

"Ще преминем през този мрак смело и с достойнство, но най-важно е запазим светлината в сърцата си", каза Зеленски и показа снимка на своето семейство, определяйки го като "светлината, която му дава сили да продължи напред".

Руските удари са унищожили 30% от енергийната инфраструктура на Украйна, предизвиквайки чести прекъсвания на електрозахранването и режим на тока.