Европа

Украинската армия превзема села в Луганск

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Продължават ожесточените боеве между украинските сили и руснаците в Донбас. Киев бележи някои успехи в Луганска област, каза президентът Володимир Зеленски. Той отхвърли реториката на руския държавен глава Владимир Путин за желание за пряк диалог между воюващите страни. 

Зеленски отдаде дължимото на войниците, участващи в продължаващите сражения на множество фронтове с руснаците в Донбас.

 

Продължават активните действия и в други направления. Бих искал да отдам признание на войниците от 25-та въздушно-десантна бригада за тяхната смелост при освобождаването на окупирани територии в Луганска област. Като цяло засилваме позициите си навсякъде по фронта, намалявайки възможностите на окупаторите, унищожавайки тяхната логистика и подготвяйки добри новини за Украйна.

Володимир Зеленски, президент на Русия 

Украинските специални части разпространиха видео на войник, който хвърля руското знаме на земята и издига украинския флаг в село Невске в западната част на Луганск.

Зеленски отбеляза още, че украинските части удържат смело позициите си в района на Донецк, въпреки че са силно обстрелвани от руската артилерия. Най-ожесточените боеве се водят около Бахмут и Авдеевка.

Междувременно президентът на Гвинея-Бисау, който бе в Москва преди ден, посети и Киев. Умаро Мохтар Сисоко Ембало предаде послание от руския лидер Путин, че Украйна и Русия трябва да водят пряк диалог.

Африка може да играе посредническа роля между воюващите страни за постигане на мир, каза Ембало.

Зеленски, от своя страна, изтъкна, че казаното от Путин било "планирана реторика", предназначена за вътрешната му аудитория и за страните, които все още не са предприели стъпки за изолиране на агресора Русия.