Euronews Primetime

Шестима лидери от Западните Балкани подписаха три споразумения в Берлин

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист
Germany Western Balkans Conference AP Снимка: АП

В Берлин бе открита Балканска среща на върха - инициатива за интегриране на страните от Балканския полуостров в ЕС. Лидерите на шестте страни от Западните Балкани подписаха три споразумения за мобилност. Договорите позволяват пътуване с лична карта в региона, взаимно признаване на университетски дипломи и професионални квалификации.

Германия призовава лидерите на Западните Балкани да преодолеят вътрешните конфликти в интерес на стабилността в региона и общата цел за присъединяване към Европейския съюз.  Конференцията в Берлин има за цел да подкрепи амбициите на Сърбия, Косово, Босна, Черна гора, Северна Македония и Албания да се присъединят към блока.

 

Гражданите на Западните Балкани могат да разчитат на Германия и на това, че "Берлинският процес" ще продължи да ги подкрепя. Само заедно можем да работим за един по-суверенен Европейски съюз. Само заедно можем да защитим европейските ценности и върховенството на закона. И само заедно ще преодолеем огромните предизвикателства, пред които са изправени нашият континент и светът.

Олаф Шолц, канцлер на Германия

Общата европейска политика е особено важна по време на войната в Украйна, подчерта германският канцлер Олаф Шолц.

Очаква се страните да подпишат споразумения за облекчаване на регионалните договорености за пътуване. Участниците в срещата на високо равнище в Берлин вече подписаха споразумения за взаимно признаване на дипломи и документи за самоличност, което би трябвало да улесни трансграничното пътуване.

Друга тема на срещата ще бъде енергийната криза в Европа.

Но между някои от тях, особено между Сърбия и Косово, има дълбоки разногласия, които трябва да бъдат разрешени, преди да се стигне до членство в ЕС.