Свят

В руски ефир: Войната е садизъм и жестокост, нарушихме граници и право

От Euronews България Euronews България
Alexei Roschin Алексей Росчин обяви руската инвазия в Украйна като садизъм и жестокост. Кадър: "Место встречи", НТВ

Скептични и гневни гласове по адрес на войната в Украйна прозвучаха в руския национален ефир. Това се случи в петък вечер по време на дискусионното предаване „Место встречи“.

Впечатление прави, че този път критиците са повече от един. Темата на предаването са нанесените руски удари по енергийната инфраструктура на Украйна, които двамата водещи на предаването енергично коментират като „ефективни и работещи“. Коментира се още програмната реч на Владимир Путин пред Валдайския форум, в която той разказва как си представя новия световен ред. 

Следват избрани моменти с размяна на реплики между гостите и водещите в ефир:

Александр Ситин, политолог и историк: Проблемът е в това, че международното право и териториалната цялост на суверенна държава бяха нарушени на 24 февруари. Тези нарушени граници не бяха руски. Това е всичко. Така че няма никакви признаци някой да иска да преговаря с Русия по какъвто и да било въпрос.

Водещ: А какво по отношение на купищата желаещи посредници?

Александр Ситин: Засега те си остават само желаещи. Но Украйна вече е казала, че няма да направи никакви отстъпки. Ако приемем тезата на Владимир Владимирович (Путин-бел. ред.), че ние сме един народ – не в национален план, защото ние очевидно сме различни хора – то може да бъде само в смисъл на бивш съветски народ.

В такъв случай е немислимо да допускаме, че украинският народ ще се предаде или ще поиска това от своето правителство, защото са принудени да готвят бекон на свещи.

Това е бивш съветски народ. Те са преживели обсадата на Ленинград. Те са изпълнени с омраза, за тях това е Отечествена война.

Водещ: Тогава нито ние, нито те можем да бъдем пречупени по този начин.

Александр Ситин: Да, не може.

...

Алексей Росчин, социолог: Аз не разбирам за какъв справедлив световен ред говорим, след като унищожаваме атомни електроцентрали и инфраструктура в Украйна.

Водещ към останалите гости: Той отдавна не е бил тук, явно е насъбрал в душата си. Решил е да се ... на метеното.

Алексей Росчин: Това е жестокост и садизъм, тази война срещу цивилни. Това е война срещу мирно население.

Аз съм гражданин и съм отговорен, но не съм разрешавал да се бомбардират украински електроцентрали. 

Водещ: Е, щом вие не сте разрешавал, значи да си ходим всички.

Водещ: Хайде да се направим, че сме чули целия ви манифест. Имате ли нещо смислено да добавите?

Алексей Росчин: След като това е, което правим ние, отношението им (на украинците – бел. ред. ) към нас е напълно разбираемо.

Богдан Безпалко, член на Кремълския съвет по межуетнически връзки: Извинете, аз съм изумен от всички тези смердяковци! Вие не сте експерт, вие сте прероденият Смердяков*. Изпълзял навън и започнал! 

Алексей Росчин: Достоевски е гений!

Водещ: Достоевски е гений, а ние всички разбираме, че вие много искате да се покажете отново по телевизията, но избрахте грешната врата. Това, което казвате, не интересува никого. Вече е било дискутирано и отдавна забравено.

...

Александр Казаков, депутат в държавната Дума:

От 20 минути вече говорим за преговори. Какви преговори?! Основното послание от вчерашната реч на Путин беше „Със Запада е свършено“. В продължение на един час той обясняваше за гибелта на западната хегемония. Това покана за преговори ли е?!

Водещ: Той 8 пъти спомена думата „Преговори“.

Александр Казаков: Какво от това, може да я е казал и 20 пъти?!

Друг гост: Балансът на интересите не може да бъде постигнат без преговори, дори Западът да е приключил. Има и други части на света.

Александр Казаков: Как всичко това беше изречено вчера? „Светът след хегемонията“! Вчера Путин нарисува контурите на новия, следващия световен ред, който е по-справедлив и в който няма Запад.

Какви преговори?! Ще дойда аз на преговори и ще кажа: Това беше твоят апартамент, но вече не е.

Виктор Олевич, експерт от Центъра за съвременна политика:

По отношение на промените, това наистина са промени. Съгласен съм, изминахме дълъг път. За 2 години изминахме дългия и стръмен път от осмиването на „Black lives matter“ до това президентът на Гвинея-Бисау да бъде медиатор между Русия и Украйна. Да, наистина, руският президент постави много амбициозна задача пред въоръжените ни сили и пред руското общество. Но да празнуваме победи, или да казваме, че всичко се е променило...

Водещ: Никой не празнува! Вие се съгласихте, че промени са настъпили. След това, по някаква причина, подхвърляте за президента на Гвинея-Бисау.

Виктор Олевич: Към 28 октомври 2022 г. тези промени не са в полза на Русия. Дай боже да бъдат. И тогава ще пием за това.

* Герой на Достоевски, станал нарицателно за омраза към Русия, а впоследствие и за особен вид шовинизъм, насочен към собствената социална група или нация