Европа

Войната в Украйна: Поредица от руски удари по ключова инфраструктура

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

За ракетни атаки над цяла Украйна съобщиха местните власти в понеделник сутринта. Според кмета на Киев, Виталий Кличко, са нанесени удари по критична инфраструктура. В столицата има загинали, а хората в някои квартали са останали без вода и ток. От британското издание "Гардиън" съобщават, че в рамките на 20 минути в Киев са чути най-малко 5 експлозии.

От въздушното командване обявиха, че са свалили 44 от общо 50 ракети, изстреляни от руски самолети над Каспийско море и Ростовска област. Според властите са били поразени цели в Запорожка, Киевска и Харковска области, както и в района на Житомир, Лвов, Кировоград и Николаев.

Заради обстрела се стигнало до прекъсвания на тока в най-малко 9 украински области. Метрото в Харков частично е спряло работа. Графикът на част от влаковете в Украйна е бил нарушен, съобщиха от железниците на страната.

"Вместо да се бие на бойното поле, Русия се бие с цивилни", заяви външният министър на Украйна, Дмитро Кулеба, след атаките.

На този фон ракета, свалена от украинската противовъздушна отбраната е паднала в Молдова. Според Министерството на вътрешните работи са били счупени прозорците на жилища в района на инцидента. Няма данни за загинали. По-рано през месеца от Молдова обявиха, че три руски ракети са навлезли във въздушното пространство на страната.

Нападението идва два дни след като Русия обвини Украйна в нападение с дрон срещу руския Черноморски флот край бреговете на анексирания Кримски полуостров. Украйна отрече нападението, като заяви, че Русия е боравила неправилно със собствените си оръжия, но Москва все пак обяви спиране на участието си в споразумението, постигнато с посредничеството на ООН, за да се позволи безопасното преминаване на кораби, превозващи зърно от Украйна.

От британското министерство на отбраната определиха обвиненията като „неверни твърдения от епичен мащаб, за да се отвлече вниманието от катастрофалния ход на незаконното инвазия в Украйна".

По-рано от ООН призоваха Москва и Киев да подновят споразумението за зърнения коридор - благодарение на което от Украйна бяха изнесени над 9 милиона тона зърно, а цените на храните в световен мащаб се понижиха.