Свят

След блокажа на Москва: Търси се изход от кризата със спрения зърнен коридор от Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Търсят се политически решения за изход от кризата със спрения зърнен коридор, който Москва блокира в събота.

Разговор между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган за ситуацията около споразумението за износа на украинското зърно засега не се планира, съобщи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Никакво движение на товарни кораби за превоз на украинско зърно не е потвърдено в Черно море, съобщи Съвместният координационен център, който има задачата да следи за изпълняването на международното споразумение, подписано през лятото.

Москва прекрати участието си в сделката, подписана на 22 юли в Истанбул, изтъквайки като основание атака с дронове срещу нейни кораби. То обхваща представители на Русия, Украйна, Турция и ООН в Истанбул. Основанията на Кремъл били нейните опасения за сигурността на товарните кораби.

Близо 180 кораба чакат вече повече от три седмици. Това е абсолютно умишлена блокада от страна на Русия и ясно намерение да върне заплахата от мащабен глад в Африка и Азия, предупреди украинският президент Володимир Зеленски. Повече от 2 милиона тона храна са в морето. Това означава, че достъпът до зърнени култури всъщност се е влошил за повече от 7 милиона потребители.

 

От Русия дойде едно доста предсказуемо изявление - че окончателно отменят инициативата за износ на зърно. Но в действителност това не е тяхното решение. Русия започна умишлено да задълбочава продоволствената криза още през септември, когато блокира движението на корабите с нашите храни. От септември по зърнения коридор вече са се натрупали 176 кораба, които не могат да тръгнат по маршрута си.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Според експерти недостигът на зърно и зърнени култури може да доведе до истински хуманитарни кризи в Африка.

Русия, която нарича нападението срещу нейни кораби в Черно море "терористичен акт", обвинява Лондон, че е обучил украинския персонал, извършил акцията, и обявява искане за обсъждане на инцидента в Съвета за сигурност на ООН.

Американският президент Джо Байдън смята, че Москва не е имала причина да спре участието си в изпълнението на зърнената сделка.

 

Русия са наистина възмутителни. Това ще увеличи глада. Няма никаква причина те да правят това. Но руснаците винаги търсят причината, да направят нещо възмутително, и да се оправдават, че Западът ги е провокирал да го направят. А това е просто глупост. Това, което правят, няма никакво основание. ООН договори тази сделка и с това трябва да се приключи.

Джо Байдън, президент на САЩ

Според споразумението, действащо от 1 август, е дало възможност за износа на над 9 милиона тона зърно и други земеделски продукти от украинските пристанища.