Добро Утро, Европа

Русия прекрати участието си в сделката за износ на зърно от Украйна

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Русия прекрати участието си в споразумението за износ на украинско зърно. От руското министерство обясниха действията си като следствието от атака над черноморския й флот в Севастопол, в района на окупирания Кримски полуостров. Нападението определиха като “терористична атака” на Киевския режим, извършена с помощта на Великобритания.

Твърдят, че атакуваните с дронове кораби са били част от “зърнения коридор”.

 

Трябва да се подчертае, че корабите на Черноморския флот, които бяха обект на терористична атака, участват в осигуряването на сигурността на „зърнения коридор“ като част от международната инициатива за износ на селскостопанска продукция от украинските пристанища.

Игор Конашенков, говорител на Министерството на отбраната на Русия

От британското министерство на отбраната определиха обвиненията като „неверни твърдения от епичен мащаб, за да се отвлече вниманието от катастрофалния ход на незаконното инвазия в Украйна".

По-рано от ООН призоваха Москва и Киев да подновят споразумението за зърнения коридор - благодарение на което от Украйна бяха изнесени над 9 милиона тона зърно, а цените на храните в световен мащаб се понижиха. 

Междувременно от Москва заявиха, че британски военни стоят и зад взрива на Северен поток, отново без да дадат доказателства. Обвинения, което от Лондон отхвърлиха като изфабрикувани.