Европа

ООН, Турция и Украйна са договорили движението на 16 кораба със зърно

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Продължават опитите възстановяване на сделката за износ на зърно от украинските пристанища през Черно море. ООН, Турция и Украйна изготвиха план за движението 16 кораба със зърно за 31 октомври, след като Русия се оттегли от споразумението. Освен това са осигурени инспекциите на още 40 плавателни съда. Турското военно министерство води преговори с Киев и Москва по темата.

От Европейския съюз и НАТО призоваха Русия да преразгледа решението си за оттегляне, а украинският президент Володимир Зеленски обяви, че страната му ще направи всичко възможно инициативата да продължи.

Партньорите се опитват да убедят терористичната държава да забави малко шантажа. Но реалистично ли е? Засега фактите сочат, че руското ръководство е по-заинтересовано от изостряне на продоволствената криза, отколкото от изпълнението на подписаните документи. И това е отговорът за всички, които мислят за преговори с Русия.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

По-рано от външното министерство на Русия казаха, че зърнената сделка е провалена от режима на Володимир Зеленски, който е ръководен от Великобритания. На този фон от руското министерство на отбраната заявиха, че са анализирали останки от дронове, използвани за украинска атака по руския Черноморски флот на Кримския полуостров. Според Москва резултатите показват, че дроновете са оборудвани с навигация, произведена в Канада.

Именно предполагаемото нападение стана причина Русия да се оттегли от споразумението за износа на зърно, чийто срок изтича на 19 ноември. До момента от Украйна са изнесени близо 10 млн. тона царевица, пшеница и други зърнени култури. 

Междувременно говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков, коментира, че преговорите, свързани с Украйна, трябва да се водят преди всичко със Съединените щати, тъй като Киев действа спрямо нареждания от Вашингтон.