Икономика

Европа се бори неефективно срещу рисковете от рецесия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Страните от ЕС са приковани между чука и наковалнята, докато се опитват да овладеят скока на цените, и да се справят с икономическия спад. Недоволството сред потребителите расте.

Еврозоната е особено засегната от тази дилема, а Европейската централна банка повиши рекордно лихвените проценти в четвъртък, за да възпре инфлацията.

Индексите не могат да са избирателни, но основният процент на инфлация в еврозоната – 9.9 на сто – крие широки вариации – от 6.2 на сто във Франция до 17.1 на сто в Нидерландия.

 

Имаме една единствена парична политика пред 19 неефективно координирани бюджетни политики с различна ориентация. Виждаме тези различни подходи в мерките за икономическа подкрепа, най-вече в големите държави. Говорим за 200 милиарда евро, отпуснати в Германия, но и във Франция са дадени големи суми от есента на 2021 г. Въпреки това всички тези политики не са координирани на европейско ниво.

Пиер Жале, икономически изследовател от института „Жак Делор“

Липсата на координация в икономическата политика е ахилесовата пета на еврозоната в сравнение с други големи икономики като американската. Там съгласуваността между монетарната политика и бюджетните мерки е по-ефективна в предотвратяването на рецесия.

Индексът SMI е ефективен измерител за покупателната активност на компаниите. Под 50% е лош резултат, което означава, че бизнесът не инвестира толкова много в бъдещето.

 

Можем да обсъждаме как разпределяме загубата на доходи между различни категории от населението и да се опитаме да защитим домакинствата с по-ниски доходи. Това също означава, че по-богатите трябва да приемат, че има загуба на доходи. Не можем да компенсираме чрез публични разходи всеки индивидуално или колективно в нашата икономика.

Андре Сапир, институт Брюгел

Поддържането на потреблението може да увеличи публичния дълг и да създаде допълнителна тежест за държавата, което вече е под напрежение.

Политиците ще трябва да намерят точните инструменти, за да коригират колебливата икономика на ръба на рецесията.