Общество

Общините посрещат зимата с тревога за отоплението

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Повече пари за отопление и възможност за използване на собствените бюджети, иска Сдружението на общините. Причината за това е отсъствието на държавен бюджет и несигурността на прага на зимния сезон.

Това заяви в студиото на Euronews Bulgaria кметът на Троян и заместник-председател на Сдружението на общините Донка Михайлова. 

Общините настояват да получат и 15% повече средства за зимно поддържане на пътищата, както и процент равен на ръста на инфлацията, за увеличение на заплатите на общинската администрация.

 

Над 250% са нараснали сметките за горивата в отделните общини. В най-тежка ситуация са общините, които изцяло се отопляват на газ. Това са 75 български общини, които нямат друга алтернатива. Те не получават никаква компенсация за ръста на горивото.

Тревогата с разходите за отопление е навсякъде – като се почне от дървата за малките селски училища, като се мине през пелетите и електроенергията, цените на храните, които влияят много сериозно върху разходите в детска млечна кухня, домашен социален патронаж, детските градини. Всичко това е на плещите на кмета и ние трябва да намерим решение вероятно в отсъствие на държавен бюджет.

Вижте цялото интервю във видеото.