Общество

Фандъкова: Най-важно е да осигурим отопление в училищата и детските градини

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Най-важно за нас е да има отопление за всички училища и детски градини в София. За мен е изключително важно тази учебна година да бъде присъствена, защото заради пандемията децата загубиха твърде много от социалното си общуване и развитие.

Това каза за Euronews Bulgaria столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Има план Б, но както изглеждат нещата към момента, отопление ще има. Друг е въпросът колко ще струва.

На притесненията на директорите на училища за сметките за парно, Фандъкова отговори, че това за тях е по-лесният въпрос, тъй като те като институция ще осигурят финансова подкрепа.

 

12 училища в София се отопляват на природен газ, допълни столичният кмет. Там няма компенсации, цените са огромни, така че там ще следим най-внимателно дали има нужда от финансова помощ.

Втората важна тема след осигуряването на газ и финансовата ликвидност на „Топлофикация“ е модернизацията. През последните три години работим по този проект с подкрепата на американското правителство. Планът за модернизация е готов и приет от Столичния общински съвет. Водим активни разговори с министерство на енергетиката и БЕХ за това кой би бил в състояние да проведе по-бързи и прозрачни търгове и процедури, за да може да се привлече стратегически инвеститор. Собствеността обаче остава публична.
Първият етап е изграждането на две големи инсталации за производство на електричество, което да донесе приходи и да компенсира огромните разлики в цената, на която „Топлофикация“ купува газ и продава топлинната енергия. Това е основната причина за загубите в момента. Инсталациите може да са готови до 2-3 години.
Вторият етап е модернизиране на мрежата, което ще изисква по-дълго време.
Вижте цялото интервю във видеото.