Общество

Омбудсманът: Без компенсации отоплението ще е непосилно за хората

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Сезирах Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради безпрецедентното нарастване на цените на дървата за огрев и пелетите.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria омбудсманът Даниела Ковачева.

Все още нямам отговор, но има публична позиция на КЗК, в която тя обяснява кои са обективните причини според нея за поскъпването, като например завишен износ на пелети, повишаване на цената на тока за производителите, повишеното търсене заради високата цена на природния газ. Въпреки това нарастването на цените на дървата за огрев е наистина драстично. От май досега от 110 лв., цените са достигнали 220 лв. и по-сериозният въпрос е, че ги няма. Пелетите миналата година са били 350 лв. за тон, сега достигат 1000 лв. на места. Статистиката показва, че има 70% ръст в цените на твърдите горива. Фактът, че ги няма навежда на мисълта, че има някакъв проблем. Може да се говори вероятно и за спекула. Затова днес сезирам министърът на икономиката и чрез него Комисията за защита на потребителите (КЗП), защото това е органът, който има възможността да провери каква е причината за липсата на тези дърва и пелетите.

Фактът, че се обръща внимание на институциите неминуемо ще доведе до регулиране на цените на пазара. Това ще е ясен сигнал към тези, които си позволяват такива неща.

 

Хората ми пишат, притесняват се, че няма да могат да изкарат зимата, защото няма да има с какво да се отопляват.

Искането за 60% увеличение на цената на парното е много притеснително. Механизмът е в КЕВР, защото цените на топлинната енергия са регулирани. Добрата новина е, че ще има поевтиняване с близо 30% н а цената на природния газ, което вероятно ще се отрази на цените на всичко, вероятно и на парното. Проблемът е, че през юли беше повишена с 40% цената на топлинната енергия. Имаше и няколко предишни увеличения в рамките на предишната година. Ново поскъпване от 60% ще бъде върху предишните сериозни поскъпвания и мисля, че ще бъде непосилно за хората. Проблемът може да бъде решен чрез компенсации. Такива компенсации имаше минали сезон за топлофикациите. Може би е по-лесно да бъдат компенсирани те вместо потребителите. Надявам се и сега да има такива, защото хората не могат да изнесат тежестта на тези 60%, това става прекомерно.

Трябва да има компенсации и за хората, отопляващи се на твърдо гориво, защото миналия сезон нямаше никакви компенсации към тях.

Вижте цялото интервю във видеото.