Европа

Брюксел и Скопие подписаха споразумение за контрол на границите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Исторически подпис преодолява празнина между Скопие и Брюксел. Правителството на Северна Македония и Европейският съюз подписаха споразумение за сътрудничество при граничния контрол с участието на граничната агенция на ЕС ФРОНТЕКС.

Председателят на Европейската комисия, която е на 4-дневна обиколка на Балканите, намекна, че усилията на Северна Македония да се доближи до семейството на ЕС дават плодове.

 

Процесът на преговорите набира скорост, върши се много добра работа и най-накрая на вашия език. Обещах ви, че ще подпишем споразумението с ФРОНТЕКС, преведено на македонски език, без бележки под линия и звездички, наравно с всички 24 езика на Европейския съюз. И днес го направихме.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК

По време на обиколката си Урсула фон дер Лайен се надява да засили сътрудничеството на ФРОНТЕКС със Западните Балкани за подобряване на сигурността по външните граници на ЕС.

Агенцията за граничен контрол вече провежда съвместни операции с Албания, Черна гора и Сърбия. Въпреки това получава критики, че допуска незаконно отблъскване на мигранти.